Polityka i społeczeństwo

NBP: Dotarliśmy do 45 krajów, publikując około 100 tekstów w 22 językach i generując ponad 1 miliard zasięgu (komunikat)

23.12.2021, 13:03aktualizacja: 23.12.2021, 13:31

- Narodowy Bank Polski informuje:

W ramach kampanii „Opowiadamy Polskę Światu” artykuł Prezesa NBP ukazał się m.in.: we francuskim dzienniku „L’Opinion”, australijskim „Naszym Piśmie”, filipińskim „The Philippine Business and News”, a także w magazynie „Agefi” w Luksemburgu oraz na stronie internetowej Ambasady RP w Szwecji.

Warszawa, 23 grudnia 2021 r. – Narodowy Bank Polski poinformował, że w ramach kolejnej edycji kampanii „Opowiadamy Polskę Światu” artykuł Prezesa NBP ukazał się m.in.: we francuskim dzienniku „L’Opinion”, australijskim „Naszym Piśmie”, filipińskim „The Philippine Business and News”, a także w najważniejszym magazynie finansowym „Agefi” w Luksemburgu oraz na stronie internetowej Ambasady RP w Szwecji.

Od początku kampanii „Opowiadamy Polskę Światu” z informacją o innowacyjnej Polsce i roli banku centralnego w skutecznym wychodzeniu z pandemii oraz strategicznych zasobach złota NBP dotarł do 45 krajów, publikując około 100 tekstów w 22 językach i generując ponad 1 miliard zasięgu.

W artykule pt. „Polski cud gospodarczy” profesor Adam Glapiński wskazuje, że kluczem do naszego sukcesu była wielka pracowitość i energia Polaków.

Polska gospodarka szybko i systematycznie nadrabia dystans wobec bogatszych krajów europejskich, czego efektem jest coraz wyższy poziom życia Polaków. Należy przy tym pamiętać, że musieliśmy odrobić straty, które akumulowały się przez długie dekady, a które były efektami trudnych dziejów Polski. Nasz kraj na 123 lata zniknął z mapy świata, ucierpiał w dwóch wojnach światowych i ma za sobą kilkadziesiąt lat komunizmu. Obecnie możemy z satysfakcją i dumą patrzeć, jak te historyczne zaległości znikają. Co więcej, Polska stała się gospodarką, która doskonale radzi sobie z wyzwaniami i ponosi mniejsze koszty globalnych szoków niż inne kraje. Tak było w przypadku globalnego kryzysu finansowego. I tak stało się również w ubiegłym roku, gdy świat zmagał się z kryzysem wywołanym pandemią COVID-19. Gdybyśmy poszukiwali jednego czynnika odpowiadającego za te gospodarcze sukcesy Polski, to jego identyfikacja nie przysporzyłaby żadnych trudności – jest nim ambicja i ciężka praca Polaków – pisze Prezes NBP.

Zdaniem prof. Adama Glapińskiego Polska doskonale poradziła sobie z trudnymi uwarunkowaniami spowodowanymi wybuchem pandemii COVID-19. I nie tylko udało się ograniczyć straty gospodarcze, ale także dość szybko powrócić na ścieżkę dynamicznego wzrostu. […] Dziś spełniają się marzenia wielu pokoleń Polaków. Polska staje się coraz silniejszym gospodarczo krajem, który po całych dekadach zmagań z niekorzystnymi uwarunkowaniami geopolitycznymi i historycznymi systematycznie umacnia swoją pozycję w Europie – zaznaczył Prezes NBP.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ ms/

Data publikacji 23.12.2021, 13:03