Polityka i społeczeństwo

Ełk: Ponad 7 mln zł na termomodernizację

26.01.2022, 12:53aktualizacja: 26.01.2022, 13:01

Fot. UM Ełk
Miasto Ełk pozyskało ponad 7 mln zł z na termomodernizację dwóch szkół i przedszkola. W zależności od zapotrzebowania wymienione zostaną stropodachy, okna, drzwi oraz ocieplone ściany. Inwestycja przyczyni się m.in. do oszczędności energetycznych i zmniejszenia kosztów utrzymania.

Prace termomodernizacyjne będzie prowadzona w budynkach Szkoły Podstawowej nr 7, Szkoły Podstawowej nr 4, oraz Przedszkola „Ekoludki” wraz z budynkiem żłobka. Uwzględniony w projekcie o dofinansowanie zakres prac termomodernizacyjnych wynika z przeprowadzonych audytów. W zależności od potrzeb min. modernizację instalacji centralnego ogrzewania, ocieplenie stropodachów, ścian zewnętrznych i piwnic oraz wymianę starych drzwi i okien.

Termomodernizacja budynków zmniejsza zapotrzebowanie na ciepło i co za tym idzie obniża koszty ogrzewania przy jednoczesnej poprawie komfortu termicznego. Wprowadzane zmiany ograniczą ucieczkę ciepła oraz zapewnią bardziej ekonomiczne i energooszczędne ogrzewanie wnętrz i wody użytkowej.

Aktualnie trwa procedura formalizacji otrzymanego dofinansowania. Realizacja inwestycji będzie możliwa po przeprowadzeniu zapytań przetargowych oraz wyborze najkorzystniejszej oferty.

Dofinansowanie w wysokości ponad 7 mln zł pochodzi z RPO województwa warmińsko-mazurskiego na lata 2014-2020.

Data publikacji 26.01.2022, 12:53
Źródło informacji UM Ełk