Polityka i społeczeństwo

CIS: W czwartek w Senacie odbędzie się uroczystość otwarcia wystawy pt. "Bioniczna rewolucja" (komunikat)

26.01.2022, 16:21aktualizacja: 26.01.2022, 16:39

Centrum Informacyjne Senatu informuje:

W czwartek, 27 stycznia br. o godz. 11.15 w Senacie na I piętrze odbędzie się uroczystość otwarcia wystawy pt. „Bioniczna rewolucja” zorganizowanej w Senacie z okazji Ogólnopolskiego Dnia Transplantacji.

Otwarcie wystawy połączone będzie z konferencją prasową, w której udział wezmą Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki, przewodnicząca Parlamentarnego Zespołu ds. Transplantacji oraz Parlamentarnego Zespołu ds. Dzieci senator Alicja Chybickiej, prezes Fundacji Badań i Rozwoju Nauki Filip Fertner oraz prezes Fundacji Transplantacja LIVERstrong Grzegorz Perzyński.

O godz. 11.30 w Sali Plenarnej Senatu rozpocznie się wspólne posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Transplantacji oraz Parlamentarnego Zespołu ds. Dzieci.

Program posiedzenia

I Otwarcie, g. 11.30–12.40

· Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki,

· Przewodnicząca Parlamentarnego Zespołu ds. Transplantacji, senator prof. Alicja Chybicka.

II Prezentacja działalności organizacji pozarządowych z obszaru transplantologii

· Rzecznik Praw Pacjenta – Marzanna Bieńkowska, zastępca dyrektora Departamentu Dialogu Społecznego i Komunikacji w Biurze Rzecznika Praw Pacjenta,

· Polskie Stowarzyszenie Sportu po Transplantacji – prezes zarządu Krystyna Murdzek,

· Ogólnopolskie Stowarzyszenie Osób Dializowanych – prezes zarządu Iwona Mazur,

· Fundacja Transplantacja LIVERstrong – prezes zarządu Grzegorz Perzyński,

· Serce Anielki – prezes zarządu Jadwiga Hermanowicz-Gadomska,

· Stowarzyszenie Życie po Przeszczepie – prezes zarządu dr Robert Kucharski,

· Bieg po Nowe Życie – prezes zarządu Arkadiusz Pilarz,

· Fundacja Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu – koordynator transplantacji mgr Bogumiła Król.

III Wystąpienia specjalistów i ekspertów z obszaru transplantologii – polska transplantologia wczoraj i dziś, g. 12.50–14.20

· Początki przeszczepiania nerek w Polsce, prof. Magdalena Durlik;

· Wyniki przeszczepiania narządów w Polsce i Europie, dr hab. n. med. Artur Kamiński, dr hab. n. med. Jarosław Czerwiński, Poltransplant;

· Jak zwiększyć liczbę transplantacji wątroby?, prof. Waldemar Patkowski, dr Krzysztof Zając;

· Transplantacje szpiku w Polsce, prof. Jan Styczyński;

· Zabrzański program transplantacji serca oraz mechanicznego wspomagania krążenia u dorosłych, prof. Michał Zembala;

· Zabrzański program transplantacji płuc u dzieci i dorosłych, dr hab. n. med. Marek Ochman, mgr Bogumiła Król;

· Zabrzański program transplantacji serca oraz mechanicznego wspomagania krążenia u dzieci, dr Szymon Pawlak;

· Wyprzedzające retransplantacje, prof. Alicja Dębska-Ślizień.

IV Przyszłość polskiej transplantologii, g. 14.35–15.05

· Biodrukowanie narządów przyszłością medycyny transplantacyjnej?, dr hab. n. med. Michał Wszoła, prof. Maciej Kosieradzki;

· Cyfryzacja edukacji społecznej przyszłością transplantologii, dr hab. n. med., prof. UMK Beata Januszko-Giergielewicz.

V Podsumowanie, g. 15.05–15.20

Posiedzenie Zespołów będzie transmitowane na stronie internetowej Senatu oraz na kanałach Senatu w mediach społecznościowych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

krz/

Data publikacji 26.01.2022, 16:21