Polityka i społeczeństwo

Senat podjął uchwałę w sprawie wsparcia Ukrainy (komunikat)

04.02.2022, 11:15aktualizacja: 04.02.2022, 12:19

Centrum Informacyjne Senatu informuje:

Senat podczas 36. posiedzenia w dniu 4 lutego br. podjął uchwałę w sprawie wsparcia Ukrainy. „Wolna Ukraina jest jednym z gwarantów bezpieczeństwa Polski” - napisali senatorowie.

Uchwała została przyjęta jednogłośnie, 92 głosami.

Po głosowaniu Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki wręczył tekst uchwały ambasadorowi Ukrainy w Polsce, Andrijowi Deszczcy.

W uchwale przypomniano, że Polska była pierwszym państwem, które uznało niepodległość Ukrainy, a kolejne polskie rządy wzmacniały strategiczne partnerstwo naszych krajów. „Dziś, gdy Ukraina stanęła wobec śmiertelnego niebezpieczeństwa – groźby kolejnej inwazji – jest szczególnie ważne, by władze Rzeczypospolitej niezawodnie wspierały naszego sąsiada. Nie ma bowiem bezpiecznej Polski bez niepodległej Ukrainy” – czytamy w uchwale. Znalazło się w niej także zapewnienie, że Senat RP wspiera polityczną i finansową pomoc dla Ukrainy, dostawy broni do tego państwa oraz udział żołnierzy krajów członkowskich NATO w szkoleniu ukraińskich wojskowych. „Wszelkie działania zmierzające do odstraszenia agresora mają ogromny wpływ na morale narodu ukraińskiego” – napisali senatorowie. Zwrócili także uwagę, ze Rosja zgromadziła przy granicach Ukrainy ogromną armię wyposażoną w czołgi, ciężką artylerię, okręty oraz lotnictwo bojowe. „Celem tej eskalacji napięcia jest destabilizacja Europy. Grozi to wybuchem największego konfliktu zbrojnego od czasów II wojny światowej” – czytamy w dokumencie.

W uchwale przypomniano też, że w 1994 roku Stany Zjednoczone, Rosja i Wielka Brytania zobowiązały się do respektowania suwerenności i integralności terytorialnej Ukrainy oraz powstrzymania się od wszelkich gróźb użycia siły przeciwko jej niepodległości w zamian za likwidację potencjału nuklearnego. „Ukraina swoje zobowiązania wypełniła. Mimo to Rosja w 2014 roku zaatakowała Ukrainę, zaanektowała Krym i kontroluje separatystów w Donbasie” – podkreślono.

W uchwale czytamy także, że przed kolejną inwazją Rosji na Ukrainę bezwarunkowo wspierają: Sojusz Północnoatlantycki, Unia Europejska i Stany Zjednoczone Ameryki. Jej autorzy przypominają, że władze w Kijowie rozpoczęły strategiczną współpracę z NATO w 1997 roku, a w 2008 roku sojusznicy wyrazili zgodę na jej przyszłe członkostwo. „Dzisiaj stoimy wobec testu tej polityki otwartych drzwi” – napisali senatorowie.

Senat Rzeczypospolitej Polskiej wyraża równocześnie przekonanie, że dialog z Federacją Rosyjską jest możliwy. „Nie może on jednak się odbywać w sytuacji militarnego szantażu, podważania zasady nienaruszalności granic w Europie oraz ataków hybrydowych na demokratyczne instytucje. Warunkiem tego dialogu jest wycofanie wojsk rosyjskich z ukraińskiego przygranicza” – czytamy w uchwale.

kom/ mok/

Data publikacji 04.02.2022, 11:15