Polityka i społeczeństwo

CIR: premier Mateusz Morawiecki spotka się w Londynie z premierem Wielkiej Brytanii Borisem Johnsonem (komunikat)

09.02.2022, 15:34aktualizacja: 09.02.2022, 16:19

Centrum Informacyjne Rządu informuje:

10 lutego 2022 r. szef polskiego rządu spotka się z premierem Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii. Wizyta Borisa Johnsona podkreśla solidarność sojuszniczą w ramach relacji dwustronnych i w NATO, w obliczu zagrożeń dla bezpieczeństwa europejskiego. Głównym tematem spotkania będzie kwestia bezpieczeństwa w regionie, ze szczególnym uwzględnieniem działań Rosji wobec Ukrainy.

Pomoc brytyjskich żołnierzy na wschodniej granicy UE i NATO

Od grudnia 2021 roku w Polsce przebywa ponad 100 żołnierzy brytyjskich wojsk inżynieryjnych, którzy pomagają żołnierzom Wojska Polskiego m. in. w naprawie i budowie tymczasowego ogrodzenia na granicy z Białorusią.

7 lutego brytyjski minister obrony Ben Wallace, po rozmowach w Londynie z szefem polskiego MON Mariuszem Błaszczakiem, ogłosił, że do Polski przyjedzie kolejnych 350 wojskowych z 45 Komanda piechoty morskiej, mającego bazę w Arbroath w Szkocji. Mają oni wspierać polskie siły zbrojne w zakresie wspólnych ćwiczeń, planowania awaryjnego i budowania potencjału w obliczu gromadzenia sił rosyjskich na granicy z Ukrainą.

Premierzy spotkają się z żołnierzami

Po spotkaniu dwustronnym szefowie rządów odwiedzą siedzibę 1. Warszawskiej Brygady Pancernej im. generała Tadeusza Kościuszki w Wesołej, aby wspólnie spotkać się z brytyjskimi żołnierzami stacjonującymi na terytorium RP.

Żołnierze z Wielkiej Brytanii od 2017 roku wchodzą w skład wielonarodowej Batalionowej Grupy Bojowej NATO, stacjonującej w Bemowie Piskim. Grupa współdziała z 15 Giżycką Brygadą Zmechanizowaną.

Wcześniejsze spotkanie premierów Polski i Wielkiej Brytanii

26 listopada 2021 r. premier Mateusz Morawiecki spotkał się w Londynie z szefem rządu Wielkiej Brytanii Borisem Johnsonem. Wiodącym tematem rozmów była sytuacja na polsko-białoruskiej granicy Unii Europejskiej oraz potencjalne zagrożenia ze strony Rosji. Prowadzone przez reżim Łukaszenki działania hybrydowe spotykają się ze stanowczą reakcją światowych liderów.

Wielka Brytania solidaryzuje się z naszym krajem, jako członek NATO i wieloletni przyjaciel Polski. Szefowie rządów poruszyli także kwestie związane z cenami energii.

mml/ ann/

Data publikacji 09.02.2022, 15:34