Polityka i społeczeństwo

MS: Tragiczna śmierć funkcjonariuszki w Zakładzie Karnym w Rzeszowie (komunikat)

22.02.2022, 20:45aktualizacja: 22.02.2022, 20:47

Biuro Komunikacji i Promocji Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Wiceminister sprawiedliwości Michał Woś złożył wyrazy współczucia rodzinie zabitej funkcjonariuszki Służby Więziennej i poinformował o objęciu jej bliskich opieką ze strony ministerstwa. Zapowiedział, że wyjaśnianiem okoliczności tragedii zajmie się specjalna komisja powołana przez Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro.

Porucznik Służby Więziennej, która pracowała w zakładzie karnym w Rzeszowie jako psycholog, zaatakował jeden z aresztantów. Doszło do tego dziś po południu podczas rutynowej konsultacji psychologicznej, którą prowadziła funkcjonariuszka. Na miejsce tragedii natychmiast pojechała delegacja Ministerstwa Sprawiedliwości z odpowiedzialnym za więziennictwo wiceministrem Michałem Wosiem.

- Dzisiaj na terenie Zakładu Karnego w Rzeszowie doszło do wielkiej tragedii. Pani porucznik Służby Więziennej została zaatakowana przez osadzonego i zginęła w czasie pełnienia służby. Rodzina tragicznie zmarłej pani porucznik została otoczona szczególną opieką, także wsparciem psychologicznym z naszej strony. Chciałem złożyć wyrazy głębokiego współczucia bliskim pani porucznik, a także funkcjonariuszom, którzy na co dzień pełnili służbę z panią porucznik – powiedział dziennikarzom wiceminister Michał Woś.

- Pani oficer miała 39 lat, to doświadczona psycholog, służbę podjęła w 2010 roku na trudnym oddziale, pracowała z najtrudniejszymi osadzonymi. Zawsze była pełna profesjonalizmu, przez lata pomagała wszystkim więźniom, którzy tej pomocy potrzebowali – zaznaczył.

Poinformował też, że Zbigniew Ziobro jako Prokurator Generalny zdecydował o objęciu śledztwa nadzorem Prokuratury Krajowej.

- Jest zabezpieczony monitoring, są przesłuchiwani wszyscy, którzy mogą mieć wiedzę o okolicznościach tragicznego zdarzenia. Osadzony jako tymczasowo aresztowany nie był zakwalifikowany do kategorii niebezpiecznych - dodał wiceminister Michał Woś.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ bf/ jann/

Data publikacji 22.02.2022, 20:45