Polityka i społeczeństwo

CIS: przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych parlamentów europejskich przeciwko kremlowskiej dezinformacji (komunikat)

03.03.2022, 12:03aktualizacja: 03.03.2022, 12:51

Zwracamy się do Was w związku z rosyjską inwazją na Ukrainę – największą wojną wEuropie od czasów II Wojny Światowej, agresją przeciwko demokratycznemu państwu. Podczas gdy Ukraina jest oblężona, dostrzegamy kontynuację działań Rosji z wykorzystaniem jawnych i niejawnych środków do siania zamętu i strachu na temat konfliktu i promowania dezinformacji, która ma na celu usprawiedliwienie i zracjonalizowanie nielegalnych rosyjskich działań wobec Ukrainy pośród społeczności międzynarodowej, a także wewnątrz rosyjskiej przestrzeni informacyjnej.

W kraju, rząd rosyjski dążył do kontroli informacji na temat wojny z Ukrainą, by zapobiec antywojennym demonstracjom. Wspierane przez Rosję media przedstawiały fałszywe twierdzenia, jakoby rząd Ukrainy przeprowadzał ludobójstwo na cywilach i nie były one kwestionowane ani na Twitterze ani na Facebooku. Materiały wideo autorstwa rosyjskiego rządu – włączając w to przemówienia Władimira Putina – zarabiały na YouTube pieniądze od zachodnich reklamodawców. Niezweryfikowane materiały wideo na TikToku przedstawiające niby dziejące się w czasie rzeczywistym walki, były tak naprawdę materiałami historycznymi, włączając w to spreparowane obrazy i dźwięki ze strefy konfliktu. Pięć najważniejszych międzynarodowych, wpieranych przez Rosję mediów używało Facebooka i Twittera do rozprzestrzeniania nieprawdziwych twierdzeń o armii ukraińskiej, mającej atakować rosyjskie siły, bez żadnej prowokacji. Sugerowały także, że państwa NATO miałyby przeprowadzić ataki chemiczne pod tzw. fałszywą flagą w Doniecku i Ługańsku, by zniszczyć reputację Rosji. Ta wojna informacyjna była kluczowa do stworzenia pretekstu dla inwazji i dalej jest ważnym elementem kremlowskiej operacji usprawiedliwiania agresji oraz ukrywania przestępstw popełnionych w trakcie jej trwania.

Wraz z barbarzyństwem rosyjskich sił rosnącym każdego dnia oraz lotnictwem siejącym zniszczenie w ukraińskich miastach, rząd rosyjski oraz opłacane przez państwo media kontynuują rozprzestrzenianie fałszywych i wprowadzających w błąd twierdzeń, które mają wesprzeć trwającą inwazję. Przedstawiają rząd ukraiński i cały kraj w najgorszym możliwym świetle oraz oficjalnie łączą cele wojenne z „denazyfikacją” oraz „demilitaryzacją”. Uzasadnienie wojny zbudowane jest na kłamstwach, zarówno dotyczące historii Ukrainy, jak i jej teraźniejszości. Prosimy o natychmiastowe działanie, by zapobiec wykorzystywaniu Waszych platform, które w ten sposób mogą stać się 2 winne współudziału w przestępczej wojnie, która już teraz przyniosła niewyobrażalne cierpienia, śmierć i zniszczenie.

Wzywamy do znaczącego wzmożenia wysiłku, w celu wykrycia rosyjskich fałszerstw i zapobiegnięciu wykorzystania Waszych platform w konflikcie.

Wzywamy was do aktywnego zawieszania lub blokowania wszystkich kont zaangażowanych w zaprzeczanie, gloryfikowanie albo usprawiedliwianie agresywnych wojen, zbrodni wojennych i zbrodni przeciwko ludzkości, oficjalnych kont rosyjskich i białoruskich instytucji rządowych, kontrolowanych przez państwo mediów, jak również osobistych kont przywódców państwowych i ich bliskich współpracowników, przestrzegania decyzji o ograniczeniu kontrolowanych przez rząd mediów rosyjskich i powstrzymania ich od używania dostarczanych przez Was usług, do obchodzenia tych restrykcji. Ponadto, prosimy o pilne dostosowanie Waszych algorytmów rekomendacji, tak by pomóc użytkownikom w znajdowaniu wiarygodnych wiadomości na temat wojny na Ukrainie oraz uświadamiać użytkowników narażonych na dezinformację.

Pozostajemy solidarni z Wami, w Waszych próbach oparcia się wysiłkom rządu rosyjskiego, zmierzających do cenzurowania i ograniczania dostępu do Waszych platform na terytorium Rosji, dla rosyjskich obywateli, społeczeństwa obywatelskiego i niezależnych mediów. Jesteśmy gotowi pomagać w tym, jak tylko możemy.

W czasie zimnej wojny, ani rządy ani obywatele na Zachodzie nie pozwoliłyby sobie na publikowanie informacji zaczerpniętych z takich źródeł sowieckiej propagandy jak dziennik „Prawda”. Musimy dziś raz jeszcze wspólnie stanąć w obronie wolnego świata.

List podpisali:

Marek Kuchciński, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Sejmu RP

Marko Mikhelson, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Riigikogu Republiki Estonii

Rihards Kols, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Saeimy Republiki Łotewskiej

Laima Liucija Andrikiené, przewodnicząca Komisji Spraw Zagranicznych Seimasu Republiki Litewskiej

Pavel Fischer, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych, Obrony i Bezpieczeństwa Senatu Republiki Czeskiej

Nikoloz Samkharadze, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Parlamentu Gruzji

Jussi Hallo-aho, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Eduskunty Finlandii

Bogdan Klich, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych i Unii Europejskiej Senatu RP

Marek Ženíšek, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Izby Poselskiej Republiki Czeskiej

Marián Kéry, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Rady Narodowej Republiki Słowackiej

Oleksandr Merezhko, przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych Rady Najwyższej Ukrainy