Polityka i społeczeństwo

W czwartek inauguracja #FakeHunter Challenge – Geopolityka

23.03.2022, 11:28aktualizacja: 23.03.2022, 12:00

PAP - #FakeHunter Challenge/Geopolityka, grafika
Geopolityka – to temat piątej już edycji #FakeHunter Challenge, która rusza jutro, 24 marca. Zadaniem uczestników konkursu będzie tropienie w sieci i demaskowanie fake newsów dotyczących obecnej sytuacji na światowej arenie politycznej, w tym przede wszystkim dezinformacji związanej z inwazją Rosji na Ukrainę. Do wygrania cenne nagrody finansowe. Organizatorami konkursu są PAP i GovTech Polska, a współorganizatorami - Ministerstwo Edukacji i Nauki oraz Cyfrowa Polska.

W konkursie może wziąć udział każdy, komu zależy na walce z rozpowszechnianiem szkodliwych, fałszywych informacji, w dużej części stanowiących element propagandy rosyjskiego agresora i środowisk, które popierają jego działania. Takie fake newsy to również element wojny dezinformacyjnej, ukierunkowanej na sianie nienawiści, lęku i zwątpienia wśród obywateli walczącej Ukrainy i jej międzynarodowych sojuszników. Każda zweryfikowana nieprawdziwa informacja - to małe zwycięstwo w tej wojnie.

Podczas czterech dni zarejestrowane osoby, które mogą działać samodzielnie lub w zespołach (2-5 osób), mają za zadanie zgłaszać fake newsy publikowane w internecie, dotyczące m.in. wojny na Ukrainie, rosyjskich działań militarnych i politycznych, pomocy udzielanej ukraińskim uchodźcom przez Polskę, konsekwencji gospodarczych wywołanych działaniami na Wschodzie. Zakres tematyczny konkursu uwzględnia również treści związane z fałszowaniem wizerunku polskiego państwa i jego historii.

Konkurs składa się z dwóch konkurencji. Jedna to polowanie na fake newsy, druga to przygotowywanie raportów factcheckingowych, opartych na wiarygodnych źródłach- fact checking challenge. Punkty z zakwalifikowanych i ocenionych przez jury prac sumują się.

Zwycięzcy otrzymają nagrody finansowe w wysokości: I miejsce – 8 tys. zł, II miejsce – 6 tys. zł, III miejsce – 3 tys. zł. Im więcej zgłoszonych i prawidłowo ocenionych przez jury prac, tym więcej punktów i miejsce na podium.

Dodatkowo, dla uczniów z 20 szkół, które jako pierwsze zgłoszą się mailowo na adres fakehunter@pap.pl, zostaną zorganizowane bezpłatne warsztaty z weryfikacji informacji. Wśród ekspertów prowadzących zajęcia będą specjaliści z portalu #FakeHunter, którzy na co dzień zajmują się weryfikacją fałszywych i zmanipulowanych informacji publikowanych w sieci oraz eksperci GovTech Polska.

Do wygrania jest także nagroda specjalna – iPad. Aby ją zdobyć, trzeba przedstawić swoje pomysły na to, jak zaangażować w walkę z dezinformacją jeszcze liczniejsze rzesze internautów, oraz koncepcje na wzbogacenie i udoskonalenie projektu społecznego FakeHunter. Dotyczy to także propozycji tematycznych lub organizacyjnych na kolejne edycje konkursu FakeHunter Challenge. Pomysły można przesyłać na adres fakehunter@pap.pl.

#FakeHunter Challenge to nie tylko rywalizacja, to również możliwość posłuchania cyklu interesujących rozmów i debat transmitowanych live na https://fakehunter.pap.pl/challengeV. Będą w nich uczestniczyli eksperci: dziennikarze, politolodzy, publicyści, analitycy, zajmujący się sprawami międzynarodowymi, ale także psycholog i harcerze.

Wśród planowanych tematów są: wojna w Ukrainie, dezinformacja inspirowana i prowadzona przez Kreml, konsekwencje gospodarcze inwazji rosyjskiej dla całego świata. Postaramy się też prześledzić skalę fake newsów, jakie pojawiają się na temat Polski w zagranicznej prasie i zastanowimy się razem z ekspertami, z czego to wynika i jak powinniśmy na to reagować.

Pierwszego dnia gośćmi będą m.in. Justyna Orłowska, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. GovTech – szef Centrum GovTech, pełnomocnik Ministra Edukacji i Nauki ds. Transformacji Cyfrowej, Michał Kanownik, prezes zarządu Związku Cyfrowa Polska (ZIPSEE) oraz Dorota Minta, psycholog, która doradzi, jak rozmawiać z dziećmi i młodzieżą o trudnym temacie, jakim jest wojna i jak pomagać w radzeniu sobie z emocjami. Z kolei harcerze z ZHP Chorągiew Kielecka opowiedzą o pomocy i innych działaniach, które podejmują na rzecz potrzebujących.

Podczas kolejnych dni będzie można wysłuchać ekspertów takiego formatu jak: gen. Roman Polko, były dowódca GROM i zastępca Szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego, członek prezydenckiej Rady Bezpieczeństwa i Obronności czy Martyna Bildziukiewicz, doktor nauk politycznych, szefowa działającej od 2015 roku unijnej grupy ds. walki z rosyjską dezinformacją - East StratCom Task Force.

Wypowiedzą się też: Jakub Biernat, dziennikarz TV Biełsat czy Grzegorz Kuczyński, analityk, publicysta, specjalizujący się w tematyce służb specjalnych oraz inni ciekawi goście.

Zapraszamy również na sobotnią debatę „Państwo, którego nie ma. Dezinformacja na temat Polski w światowym obiegu informacyjnym” z udziałem ekspertów: Macieja Świrskiego, prezesa Fundacji Reduta Dobrego Imienia – Polska Liga przeciw Zniesławieniom, Olgi Doleśniak–Harczuk, publicystki, dziennikarki, zastępczyni redaktora naczelnego miesięcznika "Nowe Państwo" i Marka Budzisza, eksperta ds. Rosji i obszarów postsowieckich.

Źródło informacji: PAP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE