Powiat Brodnicki: W intencji Szlaku Kopernikowskiego

27.03.2022, 22:26aktualizacja: 27.03.2022, 22:27

Podpis pod dokumentem podczas ceremonii na toruńskim rynku złożył starosta brodnicki Piotr Boiński, Fot. Szymon Zdziebło/tarantoga.pl dla UMWKP
Marszałkowie trzech województw związanych z postacią wielkiego polskiego astronoma Mikołaja Kopernika oraz przedstawiciele 26 kujawsko-pomorskich samorządów wszystkich szczebli, a także Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa podpisali w czwartek 24 marca listy intencyjne dotyczące historycznego turystycznego Szlaku Kopernikowskiego. Wśród sygnatariuszy jest starosta brodnicki Piotr Boiński.

Jeden z listów wyrażających intencję rozwijania szlaku wyznaczonego przez miejsca, gdzie działał i zostawił swój ślad wielki polski astronom podpisali podczas uroczystości na rynku w Toruniu przed pomnikiem Mikołaja Kopernika marszałkowie: województwa  kujawsko-pomorskiego - Piotr Całbecki, pomorskiego - Mieczysław Struk i warmińsko-mazurskiego - Gustaw Marek Brzezin.

„Strony niniejszego listu intencyjnego podejmą wspólne działania służące wzmacnianiu marki i promocji turystycznej drogowego Szlaku Kopernikowskiego (…) poprzez  jego organizację i oznakowanie (…), a także organizację wydarzeń towarzyszących obchodom jubileuszu” – czytamy w dokumencie.

Pod drugim listem złożyli podpisy przedstawiciele 26 kujawsko-pomorskich samorządów oraz Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i Kujawsko-Pomorskiego Centrum Dziedzictwa. Wśród sygnatariuszy listu są reprezentanci trzech samorządów z powiatu brodnickiego: starosta brodnicki Piotr Boiński, wójt gminy Brzozie Danuta Kędziorska-Cieszyńska oraz reprezentująca burmistrza Brodnicy Zdzisława Marciniak - szefowa Wydziału Współpracy Zewnętrznej i Informacji Urzędu Miejskiego w Brodnicy.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 27.03.2022, 22:26