Polityka i społeczeństwo

Cyfryzacja KPRM: od dziś 250 zł dofinansowania do zakupu telewizora (komunikat)

30.03.2022, 18:14aktualizacja: 30.03.2022, 18:15

- Cyfryzacja KPRM informuje:

W środę weszła w życie nowelizacja ustawy o wsparciu gospodarstw domowych w ponoszeniu kosztów związanych ze zmianą standardu nadawania naziemnej telewizji cyfrowej. Nowelizacja przewiduje m.in. rozróżnienie kwoty dofinansowania do zakupu odbiornika cyfrowego. W przypadku zakupu telewizora kwota dofinansowania wynosi 250 zł, natomiast w przypadku dekodera jest to 100zł.

Zmiany legislacyjne wynikają z konieczności zapewnienia nieprzerwanego dostępu do darmowej naziemnej telewizji cyfrowej wszystkich obywateli.

Wniosek o dofinansowanie możesz złożyć osobiście lub przez pełnomocnika za pośrednictwem:· Formularza online na platformie gov.pl · Poczty Polskiej w tradycyjnej formie papierowej – lista placówek, gdzie można złożyć wniosek.

Po złożeniu wniosku otrzymasz specjalny kod na podany w formularzu online adres e-mail lub w postaci wydruku przekazanego przez pracownika Poczty Polskiej, który będzie rejestrował wniosek w systemie.

Otrzymany kod z przyznanym świadczeniem zrealizujesz w sklepach internetowych i stacjonarnych, które przystąpiły do programu. Realizacja świadczenia jest możliwa już w ponad 2600 punktów sprzedaży zlokalizowanych w całej Polsce. Wyszukiwarka sklepów, w których można zrealizować świadczenie, dostępna jest na stronie dvbt2.gov.pl/wyszukiwarka. Program dofinansowania trwa do 31 grudnia 2022 i do tego czasu można otrzymać i zrealizować świadczenie. Jak dotąd zostało złożonych 22 tysięcy wniosków o dofinansowanie.

Pozytywna rewolucja w naziemnej telewizji cyfrowej

Zmiana sposobu nadawania naziemnej telewizji cyfrowej, polegająca na zamianie dotychczasowego systemu DVB-T/MPEG-4 na DVB-T2/HEVC jest związana z uwolnieniem częstotliwości z zakresu 700 MHz na potrzeby sieci telefonii komórkowej.

Standard DVB-T2/HEVC przyniesie widzom wiele korzyści. Nowa telewizja naziemna to większa oferta programowa w lepszej jakości obrazu i dźwięku. Zmiana oznacza jednak także większe wymagania względem telewizorów. Do odbioru telewizji naziemnej w wersji DVB-T2/HEVC konieczne będzie urządzenie obsługujące ten standard albo dekoder (tuner) do starszego typu odbiornika.

W Polsce przejście ze standardu DVB-T na DVB-T2/HEVC odbywa się regionalnie, w czterech etapach. Pierwsze przełączenia ruszyły 28 marca w województwach dolnośląskim i lubuskim. Ostatnie przełączenie nastąpi 27 czerwca.

Uruchomiliśmy wyszukiwarkę terminów przełączeń naziemnej telewizji cyfrowej, za pośrednictwem której można sprawdzić, kiedy dokładnie nastąpi przełączenie na nowy standard sygnału DVB-T2/HEVC w Twojej gminie. Więcej informacji o rządowym programie dofinansowania znajdziesz na stronie lub dzwoniąc na infolinię pod numer 42 253 54 30 / pisząc na skrzynkę kontaktową cyfrowaTV@coi.gov.pl.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ lgs/

Data publikacji 30.03.2022, 18:14