Zdrowie i styl życia

Polski talent w drodze do Formuły 1. Team Ralfa Schumachera oficjalnie potwierdził polskiego kierowcę w F4 Italian Championship

31.03.2022, 15:57aktualizacja: 31.03.2022, 16:14

Kacper Sztuka Racing (1)
Team wyścigowy US Racing, należący do Ralfa Schumachera byłego kierowcy Formuły 1 ogłosił, że Kacper Sztuka, 16-letni polski kierowca wyścigowy z Cieszyna, w nadchodzącym sezonie został jednym z kierowców, który pod barwami niemieckiego zespołu wystartuje w tegorocznych mistrzostwach Włoch Formuły 4. Sezon rozpoczyna wyścigiem 8 maja na legendarnym torze Imola.
  • Kacper Sztuka to najmłodszy polski kierowca wyścigowy w F4. Swoją przygodę z motorsportem rozpoczął w wieku 4 lat. Na początku swojej kariery startował w zawodach kartingowych w Czechach, Austrii i Włoszech, żeby później móc wyjechać na tory Formuły w całej Europie.
  • Dzisiaj przed Polską otwiera się szansa na to, aby kolejny Polak w najbliższych latach zasiadł za kierownicą bolidu królowej motorsportu, jaką jest Formuła 1. Talent Polaka dostrzegł słynny kierowca F1 - Ralf Schumacher, aktualnie współwłaściciel jednego z najlepszych zespołów wyścigowych – młodszy brat 7-krotnego mistrza świata F1 Michaela Schumachera.
  • Tegoroczny sezon Kacper Sztuka rozpoczął od testów na torach w Mugello i w Spa. Bardzo obiecująco wyglądały testy na torze w Spa, które zakończył ostatecznie na 3. pozycji. Był to pierwszy kontakt z prowadzonym bolidem.
  • Po zaskakująco dobrych wynikach testów przed sezonem 2022 Kacper Sztuka podpisał kontrakt z US Racing, którego właścicielami są Ralf Schumacher i Gerhard Ungar. To daje młodemu Polakowi ogromną szansę na rozwój w najpopularniejszej na świecie dziedzinie motorsportu.
  • W sezonie 2022 zaplanowano 7 wyścigów serii Italian F4 Championship. Sezon zaczyna wyścig na torze Imola w dniu 8 maja. Następnie kierowcy będą się ścigać na torach Misano, Spa, Vallelunga, Spielberg, Monza, aby w październiku zakończyć sezon na torze Mugello.
  • Tegoroczny zwycięzca plebiscytu na największy talent sportowy województwa śląskiego organizowanego przez Dziennik Zachodni.
  • Od czasów Roberta Kubicy to 16-letni Kacper Sztuka jest kolejnym polskim kierowcą mającym szansę na ściganie się w Formule 1.
  • „W wieku 16 lat ścigać się pod okiem Ralfa Schumachera w jednym z najlepszych teamów F4, i jednocześnie w najlepszej na świecie lidze F4 to marzenie, które właśnie się realizuje. Od wielu lat ciężko pracuję, aby osiągnąć swój cel. A mój cel jest jeden – Formula 1! Bardzo dziękuję wszystkim, którzy we mnie wierzą i wspierają – nie zawiodę” – Kacper Sztuka.

Facebook Kacper Sztuka Racing

YouTube Kacper Sztuka Racing