SYGNITY SA (12/2022) Zawarcie umowy ze spółkami z Grupy PGE

07.04.2022, 16:37aktualizacja: 07.04.2022, 16:38

Raport bieżący 12/2022

Zarząd Sygnity Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (dalej jako: "Sygnity", "Wykonawca") niniejszym informuje o zawarciu w dniu 7 kwietnia 2022 roku pomiędzy PGE Dystrybucja S.A. z siedzibą w Lublinie oraz PGE Systemy S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej łącznie jako: "Zamawiający"), a Sygnity umowy, której przedmiotem jest świadczenie usług utrzymania w tym usług IT oraz rozwoju w zakresie systemów informatycznych Zamawiającego (dalej jako: "Umowa"). Umowa została zawarta na czas określony, tj. od 1 stycznia 2022 roku do 31 grudnia 2024 roku, przy czym Umowa obowiązuje w każdym przypadku nie dłużej niż do dnia wyczerpania wskazanego w Umowie wynagrodzenia należnego Wykonawcy.

Strony Umowy ustaliły, że wynagrodzenie Wykonawcy z tytułu świadczenia usług określonych Umową wyniesie ok. 16,2 mln zł netto za cały okres trwania Umowy, przy czym wynagrodzenie w części dotyczącej usług utrzymania będzie płatne miesięcznie, zaś w części dotyczącej usług rozwoju stosownie do treści udzielanych zamówień.

Umowa przewiduje obowiązek zapłaty kar umownych przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego z tytułu wystąpienia określonych zdarzeń, w szczególności dotyczących terminowego i należytego wykonania przedmiotu Umowy oraz wypowiedzenia Umowy przez Zamawiającego z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy. Umowa przewiduje limit odpowiedzialności Wykonawcy z tytułu zapłaty kar umownych w wysokości 20% wartości wynagrodzenia netto Wykonawcy. Zamawiający zastrzegł prawo do dochodzenia odszkodowania uzupełniającego, przewyższającego wysokość zastrzeżonych kar umownych, przy czym całkowita odpowiedzialność Wykonawcy z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania Umowy dotycząca wyłącznie szkód rzeczywistych została ograniczona do 1/3 łącznej wysokości wartości wynagrodzenia netto.

Pozostałe warunki realizacji Umowy, w tym w zakresie możliwości jej wypowiedzenia nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku).

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz