EKG: Port Gdańsk to gwarancja bezpiecznej i niezależnej Polski

27.04.2022, 08:30aktualizacja: 27.04.2022, 08:30

PAP/S. Leszczyński (1)
53 mln ton towarów przeładowanych w zeszłym roku, czyli wzrost o 16 mln ton w ciągu pięciu lat – Port Gdańsk awansował na drugie miejsce na Bałtyku w tonażu transportowanych produktów i umacnia się na pozycji lidera, jeśli chodzi o przeładunki kontenerów. „Jesteśmy dziś oknem na świat nie tylko dla Polski, ale również przyjaciół z Ukrainy” – przekonywał na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach Łukasz Greinke, prezes zarządu Portu Morskiego Gdańsk.

Transport morski to podstawa całej globalnej ekonomii – odpowiada za przewóz około 90 proc. produktów. Również dla Polski posiadanie i rozwój portów morskich – na czele z tym największym zlokalizowanym w Gdańsku – ma wręcz strategiczne znaczenie.

„Dostęp do Bałtyku umożliwia nam najtańsze oraz najbardziej efektywne eksportowanie i importowanie niemal wszystkich produktów. Znaczenie portów wzrasta równolegle z rozwojem całej sieci komunikacyjnej Polski – dziś z i do Gdańska prowadzą nowoczesne drogi oraz trakcje kolejowe, umożliwiające transport towarów do najdalszych zakątków Polski, a także krajów z nią sąsiadujących” – mówił Łukasz Greinke.

Prezes Zarządu Morskiego Portu Gdańsk był jednym z gości Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. 53 miliony ton towarów, które przeszły przez gdańskie nabrzeża w 2021 roku czyni go drugim największym portem na Bałtyku i pierwszym pod względem przeładunku kontenerów. Ten sukces był możliwy dzięki realizacji szeregu inwestycji infrastrukturalnych.

„Przebudowaliśmy blisko 5 kilometrów nabrzeży, zbudowaliśmy nowy układ drogowo-kolejowy, a to nie jest nasze ostatnie słowo. W planach są m.in. kolejne 3 kilometry nowych nabrzeży w porcie wewnętrznym oraz inwestycja naszego największego kontrahenta, czyli rozbudowa DCT - terminala kontenerowego łączącego Azję, Unię Europejską i wschodzące rynki Europy Środkowo-Wschodniej – zaznaczył Łukasz Greinke. – Planujemy również rozbudować bazę Naftoportu oraz stworzyć możliwości do budowy przez Gaz-System pływającego terminala LNG typu FSRU” – dodał.

O tym, jak ważną rolę spełnia Port Gdańsk w zachowaniu niezależności oraz bezpieczeństwa ekonomicznego Polski, a także całego regionu, pokazała agresja Rosji na Ukrainę.

„Dzięki naszym wysiłkom staliśmy się portem pierwszego wyboru dla wielu czeskich i słowackich firm, do których teraz dołączyły ukraińskie. W aktualnej sytuacji geopolitycznej rozbudowa i dobra kondycja Portu Gdańsk staje się jednym ze strategicznych celów całego państwa. Pełnimy dziś nie tylko rolę wielkiego hubu handlowego, ale również odpowiadamy za bezpieczeństwo oraz stabilność tej części Europy” – podkreślił Łukasz Greinke.

Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach to jedno z najważniejszych wydarzeń ekonomiczno-biznesowych w Polsce. W dniach 25 – 27 kwietnia, podczas 150 sesji z udziałem tysiąca prelegentów, poruszane są najbardziej aktualne tematy istotne dla rozwoju gospodarki kraju, regionu i całego kontynentu.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo