CIS: Wizyta Marszałka Senatu RP wraz z delegacją w Irlandii (komunikat)

28.04.2022, 17:11aktualizacja: 28.04.2022, 17:13

Centrum Informacyjne Senatu informuje:

W dniach 29-30 kwietnia br. Marszałek Senatu RP prof. Tomasz Grodzki wraz z delegacją złoży wizytę oficjalną w Irlandii. Marszałkowi Senatu RP towarzyszyć będą senatorowie: Alicja Chybicka, Jolanta Hibner, Jadwiga Rotnicka, Lidia Staroń i Wojciech Ziemniak oraz Szef Kancelarii Senatu Adam Niemczewski.

Głównym celem wizyty jest spotkanie z Polonią i Polakami mieszkającymi w Irlandii oraz udział w obchodach Dnia Polonii i Polaków za Granicą, który przypada 2 maja.

W trakcie wizyty w Dublinie Marszałek Senatu RP wraz z delegacją spotka się m.in. z Przewodniczącym Senatu Irlandii Markiem Daly’m, a także z Burmistrz Dublina Alison Gilliland i z rektor Trinity College w Dublinie Lindą Doyle.

Przekazujemy program wizyty:

Piątek, 29 kwietnia 2022 r

9:00 - Spotkanie z Przewodniczącym Senatu Irlandii Markiem Daly’m(Pałac Leinster House w Dublinie, Kildare St., Dublin 2) photo opp na początku spotkania

12:15 - Spotkanie z Lord Mayor of Dublin Alison Gilliland(Mansion House – siedziba Burmistrza Dublina, Dawson Street, Dublin 2, D02 AF30) photo opp na początku spotkania

15:30 - Spotkanie z rektorem Trinity College w Dublinie Lindą Doyle(Trinity College, College Green, Dublin 2) bez obsługi prasowej

Sobota, 30 kwietnia br.

10:00 - Wizyta w szkole polonijnej w Dublinie – Polskiej Akademii Wiedzybez obsługi prasowej

14:15 - Złożenie kwiatów przez Marszałka SenatuTomasza Grodzkiego, Ambasador RP w Irlandii panią Annę Sochańską oraz Konsula RP w Irlandii Grzegorza Salę pod pomnikiem Constance Markievicz w parku St. Stephen’s Greenphoto opp

14:45 - Spotkanie z przedstawicielami najstarszych organizacji polonijnych w Irlandii zrzeszonych w Domu Polskim w Dubliniebez obsługi prasowej

18:00 - Obchody Dnia Polonii i Polaków za Granicą w Rezydencji Ambasadora RP w Irlandiibez obsługi prasowej.

ero/

Data publikacji 28.04.2022, 17:11