Polityka i społeczeństwo

MSWiA: Minister Mariusz Kamiński w Hostomlu: Ta wojna to walka dobra ze złem (komunikat)

05.05.2022, 19:50aktualizacja: 05.05.2022, 19:52

- Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji informuje:

Dziś, 5 maja br. w Hostomlu pod Kijowem minister Mariusz Kamiński i szefowie resortów spraw wewnętrznych Litwy, Łotwy i Estonii spotkali się z Denysem Monastyrskim, ministrem spraw wewnętrznych Ukrainy. - Ta wojna jest czarno-biała, to walka dobra ze złem. Każdy przyzwoity człowiek na świecie i każde przyzwoite państwo jest z Ukrainą – podkreślił polski minister.

Wizyta ministrów spraw wewnętrznych Polski, Litwy, Łotwy i Estonii w Ukrainie jest wyrazem wsparcia udzielanego ukraińskim partnerom. Służby podległe MSW Ukrainy od pierwszych godzin wojny stoją na pierwszej linii walki z agresorem.

Podczas dzisiejszego spotkania ministrowie potępili rosyjską agresję zbrojną przeciwko Ukrainie. - Wojna, którą toczycie, jest spowodowana brutalną agresją Rosji. Ta wojna jest czarno-biała, to walka dobra ze złem. Wszystkie racje moralne w tej wojnie są po jednej stronie, po stronie narodu ukraińskiego. Każdy przyzwoity człowiek na świecie i każde przyzwoite państwo jest dziś z Ukrainą – zaznaczył szef MSWiA Mariusz Kamiński.

Minister Mariusz Kamiński zwrócił się też bezpośrednio do ukraińskich funkcjonariuszy i żołnierzy. – Jesteście bohaterami nie tylko Ukrainy, ale i całego wolnego świata. Chylę przed wami czoło – powiedział szef polskiego MSWiA. – Przyjechaliśmy tutaj z ministrami państw bałtyckich, żeby przekazać wyrazy głębokiej solidarności z Waszą walką, z walczącą o wolność Ukrainą – dodał.

Podczas spotkania minister Mariusz Kamiński przekazał szefowi ukraińskiego MSW Denysowi Monastyrskiemu szablę, którą polscy generałowie otrzymują w momencie nominacji od prezydenta RP. – Na ostrzu tej szabli wygrawerowane są dwa słowa: honor i ojczyzna. Nie mam najmniejszych wątpliwości, że to słowa, na które zasługuje Pan Minister oraz ukraińscy funkcjonariusze i żołnierze – zaznaczył minister Mariusz Kamiński. – Jesteśmy z Wami od pierwszej chwili rosyjskiej agresji i będziemy do ostatniej. Ta ostatnia chwila oznacza zwycięstwo wolnej i niepodległej Ukrainy nad brutalnym reżimem rosyjskim – podkreślił polski minister.

kom/ bf/ mark/

Data publikacji 05.05.2022, 19:50