CIS: Prezydent Słowenii Borut Pahor spotkał się z marszałek Sejmu (komunikat)

20.05.2022, 20:30aktualizacja: 20.05.2022, 20:31

Centrum Informacyjne Sejmu informuje:

W piątek, 20 maja, wizytę u marszałek Sejmu Elżbiety Witek złożył prezydent Słowenii Borut Pahor. Głównymi tematami spotkania były rosyjska agresja na Ukrainę oraz dwustronne relacje na linii Warszawa - Lublana.

Elżbieta Witek podziękowała podczas spotkania za słoweńską Prezydencję w Radzie UE, jak również za organizację marcowej Konferencji Przewodniczących Parlamentów UE w Brdo pri Kranju, w której uczestniczyła. W kontekście trwającej wojny na Ukrainie, marszałek Witek poinformowała prezydenta Pahora o wsparciu udzielanym ukraińskim uchodźcom w Polsce. Podkreśliła okazywaną przez Polaków serdeczność i bezinteresowność w niesieniu pomocy sąsiadom zza wschodniej granicy.

Marszałek Sejmu zwróciła również uwagę na aktywność parlamentarną, w tym szereg uchwał Sejmu związanych z sytuacją na Ukrainie.

Z kolei prezydent Pahor zaznaczył, że Polskę i Słowenię łączą przyjazne relacje dwustronne. Podkreślił znaczenie możliwości zapoznania się z polską perspektywą dot. bieżącej sytuacji na Ukrainie. Wyraził podziw i podziękowanie dla Polski za działania podejmowane na rzecz Ukrainy.

W spotkaniu uczestniczyli również szef Kancelarii Sejmu Agnieszka Kaczmarska, ambasador Słowenii w Polsce Božena Forštnarič Boroje oraz ambasador Polski w Słowenii Krzysztof Olendzki.

kom/ ann/

Data publikacji 20.05.2022, 20:30