Grupa PKO Leasing z nową ofertą finansowania urządzeń zasilających pojazdy elektryczne

23.05.2022, 14:34aktualizacja: 23.05.2022, 14:53

Grupa PKO Leasing - carport
- Grupa PKO Leasing rozszerza zakres finansowania rozwiązań wspierających rozwój elektromobilności,
- Liczba aut elektrycznych w Polsce dynamicznie rośnie. Rozbudowa infrastruktury ładowania, przy zwiększającym się popycie na pojazdy zeroemisyjne, jest niezbędna dla odpowiedniego rozwoju elektromobilności w Polsce.

Oferta największej firmy leasingowej w Polsce została uzupełniona o finansowanie w leasingu lub pożyczce punktów i stacji ładowania pojazdów elektrycznych oraz magazynów energii. Ponadto od stycznia br. Grupa PKO Leasing pomaga swoim klientom w uzyskaniu dofinansowania do kosztów leasingu i wynajmu długoterminowego aut elektrycznych w ramach programu „Mój elektryk”. Oferuje również pojazdy zeroemisyjne dostępne od ręki na platformie Automarket.pl.

Pojazdy zeroemisyjne coraz bardziej „rozpychają się” na rynku motoryzacyjnym. Według Licznika Elektromobilności, uruchomionego przez PZPM i PSPA, pod koniec marca 2022 r. w Polsce było zarejestrowanych ponad 45 tys. samochodów z napędem elektrycznym. W pierwszym kwartale tego roku ich liczba, w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego, zwiększyła się o 57 proc. PSPA prognozuje, że do 2025 r. po polskich drogach może jeździć ponad pół miliona aut zeroemisyjnych. [1]. Niemałe znaczenie w rozwoju tego trendu ma program „Mój elektryk” i możliwość otrzymania dofinansowania do kosztów leasingu i wynajmu długoterminowego.

Elektryfikują się również floty autobusów. Do połowy 2022 r. zbiorowy transport publiczny w polskich miastach będzie realizowany przez prawie 850 autobusów elektrycznych. [2]. Pod koniec marca park autobusów w Polsce liczył 720 sztuk.

Za rosnącym popytem na auta elektryczne cały czas nie nadąża jednak infrastruktura. Liczba ładowarek przyrasta zbyt wolno, aby zapewnić łatwy i szybki dostęp do źródła zasilania. PSPA podaje, że pod koniec marca w Polsce funkcjonowało 2113 ogólnodostępnych stacji ładowania pojazdów elektrycznych (4118 punktów), z czego 29 proc. stanowiły szybkie stacje ładowania prądem stałym.

W zmniejszeniu tej dysproporcji może pomóc sfinansowanie zakupu urządzeń zasilających pojazdy elektryczne w formie leasingu lub pożyczki, którą do swojej oferty wprowadziła Grupa PKO Leasing.

„Obserwując otoczenie rynkowe oraz potrzeby naszych obecnych i potencjalnych klientów, przygotowaliśmy szeroką ofertę dla przedsiębiorców, którzy chcą mieć swój udział w rozwoju rynku pojazdów zeroemisyjnych poprzez rozbudowę sieci punktów ładowania - mówi Piotr Klimczak, dyrektor rynku maszyn i urządzeń w PKO Leasing. - Zależy nam na kompleksowym wspieraniu wszystkich klientów niezależnie od profilu prowadzonego biznesu: właścicieli jednoosobowych działalności gospodarczych, którzy planują rozpoczęcie swojej przygody z autami zeroemisyjnymi, firm, które dysponują rozbudowaną flotą pojazdów, jak również przedsiębiorstw transportowych, obsługujących chociażby miejskie linie autobusowe. Przedsiębiorcy mogą sfinansować zakup urządzeń zasilających pojazdy elektryczne, które posłużą jako przydomowe stacje ładowania. Ładowarki znajdą również zastosowanie w prowadzonych biznesach, wzbogacając parkingi znajdujące się przy firmach, restauracjach, czy salonach dilerskich” – dodaje.

Największa firma leasingowa w Polsce przygotowała dwie propozycje dla przedsiębiorców, inwestorów i podmiotów prywatnych. Pierwsza dotyczy finansowania w leasingu lub pożyczce punktów ładowania, które umożliwiają ładowanie pojedynczego pojazdu elektrycznego, pojazdu hybrydowego i autobusu zeroemisyjnego o mocy mniejszej lub równej 22 kW. Oferta skierowana jest do przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą min. 3 miesiące. Finansowanie dotyczy przedmiotów o maksymalnej wartości nawet do 250 tys. zł. Warunkiem otrzymania finansowania jest wkład własny w wysokości co najmniej 10 proc. wartości aktywa.

Druga oferta obejmuje finansowanie nowych stacji ładowania oraz magazynów energii o mocy powyżej 22 kW. Ta opcja umożliwia sfinansowanie za pomocą pożyczki wolnostojących obiektów budowlanych z zainstalowanym co najmniej jednym puntem ładowania lub urządzeń budowlanych obejmujących stacje ładowania związane z obiektem budowlanym, np. carporty. Stacje ładowania oraz magazyny energii dostępne są wyłącznie w pożyczce. Okres finansowania wynosi od 6 do 72 miesięcy, zaś maksymalna wartość przedmiotu to nawet 500 tys. zł.

„Posiadanie pojazdu zeroemisyjnego, a następnie zakup urządzenia do jego ładowania, to droga do pełnej elektromobilności. Przy rosnących cenach prądu, nowoczesnym i praktycznym rozwiązaniem może okazać się posiadanie własnej stacji ładowania samochodu elektrycznego, w której prąd wytwarzany jest za pomocą paneli fotowoltaicznych. Dla przedsiębiorców posiadających odpowiednią przestrzeń, inwestycja w rozwój małych instalacji fotowoltaicznych może być bardzo opłacalna” – komentuje Piotr Klimczak, dyrektor rynku maszyn i urządzeń w PKO Leasing.

Możliwość finansowania w leasingu i pożyczce urządzeń zasilających pojazdy elektryczne to nie jedyny „zielony” produkt wspierający ekologiczne rozwiązania przygotowany przez Grupę PKO Leasing dla swoich klientów. W portfolio grupy jest również oferta leasingu lub pożyczki na urządzenia fotowoltaiczne. Przedsiębiorcy mają możliwość sfinansowania paneli fotowoltaicznych wraz z ich instalacją przy współpracy z autoryzowanymi dostawcami. Finansowanie nowych urządzeń do 250 tys. zł odbywa się w procedurze uproszczonej, bez konieczności dostarczania dokumentów finansowych.

Firmy przekonują się do pojazdów elektrycznych i to one napędzają rozwój elektromobilności w Polsce. Jak wynika z raportu „Floty samochodów kluczem do elektromobilności”, opracowanego przez PKO Leasing we współpracy z Masterlease i Polskim Stowarzyszeniem Paliw Alternatywnych (PSPA), w 2020 roku polscy przedsiębiorcy odpowiadali za rejestrację aż 85 proc. nowych samochodów z napędem elektrycznym. Rozwój rynku pojazdów elektrycznych to trend, który z roku na rok będzie coraz bardziej dominował w polskiej motoryzacji, również ze względu na wytyczne Komisji Europejskiej związane redukcją emisji CO2. Dlatego firmy leasingowe powinny zapewniać usługi, które otwierają drogę do pełnej elektromobilności, ułatwiając tym samym prowadzenie nowoczesnego biznesu.

[1] Według analiz PSPA ujętych w raporcie „Polish EV Outlook 2022”.

[2] Jw.

Źródło informacji: Grupa PKO Leasing