Jak bezpiecznie oszczędzać i kupować w dobie cyberzagrożeń

30.05.2022, 15:06aktualizacja: 30.05.2022, 15:14

Serwis Samorządowy PAP - logo
Jeśli nie dysponujemy pełną informacją o przedmiocie i warunkach transakcji, to nie powinniśmy jej zawierać, niezależnie od tego, czy nasza aktywność ma miejsce w cyberprzestrzeni, czy w realnym świecie – przestrzegał dr Piotr Maszczyk, podczas webinaru na temat cyberzagrożeń w sieci.

W czwartek, 19 maja odbył się kolejny z cyklu webinarów Prasowej Akademii Pieniądza, który był poświęcony zagrożeniom, jakie wiążą się z podejmowaniem aktywności ekonomicznej w cyberprzestrzeni.

Prowadzący sporo miejsca poświęcił kwestii asymetrii informacji, która może prowadzić do niekorzystnego rozporządzania naszymi zasobami.

asymetria

Zdaniem eksperta podstawową regułą, którą powinniśmy się kierować, zawierając jakąkolwiek transakcję (podpisując umowę angażującą nasze zasoby) jest świadomość tego, że po pierwsze asymetria informacji występująca pomiędzy nami i drugą stroną porozumienia może się pojawić i po drugie, że może ona zostać wykorzystana przeciwko nam.

„Ostrożność i przyjęcie założenia, że jeśli nie dysponujemy pełną informacją o przedmiocie i warunkach transakcji, to nie powinniśmy jej zawierać, niezależnie od tego, czy nasza aktywność ma miejsce w cyberprzestrzeni, czy w realnym świecie to najlepszy sposób na uniknięcie oszustwa w czasie dokonywania zakupów lub inwestowania środków finansowych” – podkreślił dr Maszczyk.

Jako przykład ekonomista wskazał znanego inwestora Warrena Buffeta, który od lat kieruje się regułą, że nie kupuje akcji przedsiębiorstw, których modelu biznesowego nie rozumie.

Dr Maszczyk uczulał też, że specyfika aktywności ekonomicznej w sieci utrudnia ocenę ryzyka.

„Globalna sieć pełna jest cyberprzestępców, działających na szkodę użytkowników internetu. Oczywiście, funkcjonują oni również w realnym świecie, ale prawdopodobieństwo, że ich w nim spotkamy, jest znacznie mniejsze. Jeśli unikamy niebezpiecznych dzielnic wielkich miast, nie chodzimy do >>szemranych<< knajp i nie kontaktujemy się z osobami z półświatka, szanse na to, że padniemy ofiarą oszustwa drastycznie maleją. Tymczasem internet jest właśnie taką podłą dzielnicą, zakazaną knajpą i miejscem aktywności wszelkiego rodzaju oszustów, których napotykamy w czasie naszej zwykłej aktywności w cyberprzestrzeni. Miejmy to na uwadze” – mówił dr Maszczyk.

Więcej na temat podstawowych zasad bezpieczeństwa związane z dokonywaniem zakupów i inwestowaniem można się dowiedzieć z bezpłatnego szkolenia Prasowa Akademia Pieniądza, IV edycja, który jest dostępny dla zarejestrowanych uczestników na stronie akademia.pap.pl.

Prasowa Akademia Pieniądza to bezpłatne szkolenie, którego celem jest podniesienie wiedzy ekonomicznej dziennikarzy, blogerów oraz influencerów interesujących się zagadnieniami gospodarczymi. Uruchomiona w styczniu br. IV edycja szkolenia składa się z praktycznego warsztatu oraz pięciu szkoleń online dostępnych na platformie e-learningowej akademia.pap.pl, których autorami są eksperci Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz redaktorzy Polskiej Agencji Prasowej.

Regulamin oraz szczegóły dotyczące rejestracji online są dostępne na stronie akademia.pap.pl.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE