FASING SA (23/2022) Powołanie Członka Rady Nadzorczej

03.06.2022, 18:21aktualizacja: 03.06.2022, 18:22

Raport bieżący 23/2022

Zarząd spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING SA informuje, iż Zwyczajne Walne Zgromadzenie na posiedzeniu w dniu dzisiejszym tj. 3 czerwca 2022 roku podjęło uchwałę o powołaniu w skład Rady Nadzorczej obecnej XI kadencji Pana Jerzego Wróbla.

Informacje dot. powołanego Członka Rady Nadzorczej:

Pan Jerzy Wróbel: posiada wykształcenie wyższe, jest absolwentem Akademii Górniczo-Hutniczej Wydziału Górnictwa i Geologii. Ukończył studia podyplomowe w Akademii Górniczo-Hutniczej na kierunku Zarządzanie w Górnictwie, a także studia podyplomowe na Politechnice Śląskiej na kierunku Zarządzanie Projektami w Przedsiębiorstwie.

Posiada kwalifikacje kierownika ruchu podziemnego zakładu górniczego wydobywającego węgiel kamienny (WUG Katowice), uprawnienia rzeczoznawcy ZG SITG w zakresie specjalności: eksploatacji pokładów i filarów ochronnych kopalin użytecznych węgiel kamienny, bezpieczeństwo i higiena pracy w górnictwie podziemnym zagrożenia pożarowe i wentylacyjne, pyłowe, ekonomika i organizacja pracy w górnictwie podziemnym.

W 1995 roku z wynikiem pozytywnym złożył egzamin dla kandydatów na członków organów nadzorczych przed Komisją Egzaminacyjną Ministra Przemysłu i Handlu. Ukończył szkolenia z zakresu ustawy o rachunkowości.

Pan Jerzy Wróbel jest Członkiem Polskiej Akademii Nauk w Sekcji Mechanizacji Górnictwa. Otrzymał Złoty Laur Umiejętności i Kompetencji, przyznawany przez Regionalną Izbę Gospodarczą w Katowicach.

Doświadczenie zawodowe

1980-1993 KWK "Czeczott" w Miedźnej Woli, począwszy od stażysty do Głównego inżyniera górniczego.

1993-2003 Nadwiślańska Spółka Węglowa S.A. W Tychach, na stanowiskach m.in. Naczelny inżynier KWK "Czeczott" w Miedźnej Woli, Dyrektor Zakładu Górniczych Robót Inwestycyjnych w Bieruniu, Dyrektor KWK "Janina" w Libiążu

2003-2004 Kompania Węglowa S.A. w Katowicach, Dyrektor Kopalni - Kierownik Ruchu Zakładu Górniczego KWK "Janina" w Libiążu

2004-2005 ZGE "Janina" w Libiążu, Prezes Zarządu Dyrektor naczelny

2005-2011 Południowy Koncern Węglowy S.A. w Jaworznie, Wiceprezes Zarządu dyrektor ds. Handlowych

2011-2015 "Tauron Wydobycie" S.A. w Jaworznie, Wiceprezes Zarządu Dyrektor ds. Technicznych

Według oświadczenia, Pan Jerzy Wróbel nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej, jak również nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych prowadzonym na podstawie Ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym. Pan Jerzy Wróbel nie spełnia kryterium niezależności członka Rady Nadzorczej zgodnie z art. 129 ust. 3 ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz o nadzorze publicznym z dnia 11 maja 2017 roku.

Uchwałą Rady Nadzorczej z dnia 3 czerwca 2022 roku Pan Jerzy Wróbel został powołany w skład Komitetu Audytu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz