Polityka i społeczeństwo

MKiDN: List wicepremiera, ministra kultury prof. Piotra Glińskiego na zakończenie roku szkolnego 2021/2022 (komunikat)

24.06.2022, 10:16aktualizacja: 24.06.2022, 11:19

Drodzy Uczniowie, Nauczyciele i Pracownicy Szkól Artystycznych,

Szanowni Państwo!

Zakończenie roku szkolnego zawsze przywodzi refleksję na temat przewidywań i oczekiwań, jakie z nim wiązaliśmy, kiedy się rozpoczynał. Myślimy o spodziewanych sukcesach uczniów, o podejmowanych inwestycjach, o zapewnieniu szkołom właściwego otoczenia prawnego. Mamy nadzieję na przeżywanie pięknych koncertów i pokazów baletowych czy odwiedzenie ciekawych wystaw, które będą zwieńczeniem owocnej pracy naszych podopiecznych pod okiem znakomitych pedagogów. Uczniowie cieszą się na codzienne spotkania ze szkolnymi kolegami i na nowe wyzwania artystyczne, które postawią przed nimi ich nauczyciele. Ale nikt nie spodziewał się wojny – zdradzieckiej, brutalnej napaści na wolną Ukrainę.

Akt agresji, której dopuściła się Rosja 24 lutego, nie tylko naruszył stabilność porządku międzynarodowego, ale także diametralnie wpłynął na większość aspektów życia gospodarczego i społecznego w Polsce. Nie czas tu i miejsce na geopolityczne analizy, ale zaakcentować trzeba jedno – w obliczu tragedii narodu ukraińskiego Polacy stanęli na wysokości zadania. Humanitarna opieka Polski i Polaków nad ukraińskimi uchodźcami stawiana jest za wzór. Jej istotnym elementem jest umożliwienie dzieciom z Ukrainy kontynuacji kształcenia w polskich szkołach. Przyjęte ustawodawstwo otworzyło możliwość podjęcia nauki przez młodych uchodźców na wszystkich poziomach i we wszystkich formach kształcenia. W ten sposób ukraińskie dzieci uczą się także w polskich szkołach artystycznych. Chcę z całą mocą podkreślić, że staraniem mojego resortu będzie zapewnienie dzieciom z Ukrainy optymalnych warunków zdobywania umiejętności artystycznych w szkołach funkcjonujących pod auspicjami Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego - z poszanowaniem tożsamości etnicznej i językowej. Nie pozostawiliśmy Ukrainy bez pomocy w pierwszych dniach po ataku agresora - nie pozostawimy jej także w przyszłości.

Mijający rok szkolny upływa także pod znakiem stopniowego wyjścia z pandemicznych rygorów. Mogliśmy już przywrócić normalne kontakty nauczycieli z uczniami i mam nadzieję, że jest to trwały powrót. Z perspektywy możemy odpowiedzialnie stwierdzić, że zdaliśmy trudny egzamin z przeprowadzenia szkolnictwa artystycznego przez epidemiczną rzeczywistość. Składam w tym miejscu serdeczne podziękowania wszystkim, którzy zaangażowali się w skuteczne funkcjonowanie szkół artystycznych podczas pandemii – uczniom i ich rodzicom, dzielnie znoszącym niedogodności kształcenia zdalnego; pedagogom, ofiarnie przysposabiającym metody nauczania do niecodziennych warunków; dyrektorom szkół, czuwającym nad organizacją i skutecznością nauczania; także prawodawcom, umiejętnie reagującym na rozwój sytuacji. Podkreślam przy tym harmonijną współpracę z Ministerstwem Edukacji i Nauki, które znakomicie rozumiało nasze potrzeby i wychodziło im naprzeciw.

Nowy rok szkolny przyniesie zmiany. Ogólnokształcące szkoły muzyczne II stopnia zrównają się w długości cyklu kształcenia z liceami ogólnokształcącymi, co z pewnością uprości system szkolnictwa artystycznego. Zamierzamy udoskonalić ramowe plany nauczania i podstawy programowe, aby nauka w szkołach artystycznych była jeszcze ciekawsza, przyjaźniejsza dla uczniów i bardziej efektywna. Nadchodzący rok szkolny poświęcimy na przygotowanie tych zmian i ich konsultacje środowiskowe. Nieodmiennie rozwijamy działania inwestycyjne w celu poprawy bazy lokalowej szkół artystycznych. Obserwujemy także skutki wejścia w życie nowych uregulowań w zakresie kwalifikacji nauczycieli szkolnictwa artystycznego, wskazując na nowe możliwości i ułatwienia w zatrudnianiu wykwalifikowanych kadr nauczycielskich.

Teraz jednak przed nami oczekiwane wakacje. Mam nadzieję, że dla nas wszystkich będą one okresem zasłużonego wytchnienia, o które jednak w obliczu wydarzeń za naszą wschodnią granicą będzie zapewne trudniej niż w poprzednich latach. Sytuacja wymaga od nas czujności i rozwagi, którym musi nieco ustąpić chęć beztroski, naturalna dla wakacyjnego czasu. Życzę wszystkim, abyśmy jednak mogli cieszyć się odpoczynkiem i pięknem letnich dni, pełnych radosnych przeżyć, ciekawych przygód i szczęśliwych chwil.

Piotr Gliński

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

dki/

Data publikacji 24.06.2022, 10:16