Kolory i kształty szkła. Wystawa designu użytkowego w budynku Rektyfikacji Warszawskiej

28.07.2022, 11:30aktualizacja: 28.07.2022, 11:40

Fot. Muzeum Polskiej Wódki/Krzysztof Żuczkowski (1)
Muzeum Polskiej Wódki rusza z nowym wydarzeniem, czasową wystawą „Kropla Koloru - Barwy Wódki”. Muzeum zaprasza do świata koloru i formy, na spotkanie z barwną historią polskich trunków w terminie od 27 lipca do 21 sierpnia 2022 roku, w godzinach pracy obiektu! Podczas zwiedzania będzie okazja do obejrzenia dotąd nieeksponowanych zbiorów Muzeum Polskiej Wódki.

Wystawa „Kropla Koloru - Barwy Wódki” została umieszczona w wyjątkowym miejscu - dawnej kotłowni, która niegdyś obsługiwała działające w budynku kolumny rektyfikacyjne. Do dziś możemy podziwiać oryginalne elementy wyposażenia - zachowało się aż 5 oryginalnych kotłów. Na ich pokrywach można odnaleźć tabliczki znamionowe zawierające dane producentów. Dzięki nim wiemy, że najmłodszy z nich wyprodukowano w 1959 r. w Sosnowieckich Zakładach Budowy Kotłów, a najstarszy powstał w 1937 r. w firmie W. Fitzner z Siemianowic Śląskich.

Przenieśmy się w świat koloru i formy

„Większość przedmiotów, z którymi mamy w życiu do czynienia to rzeczy, które mają przede wszystkim działać i spełniać swoją funkcję. Jeśli jednak zatrzymamy się na chwilę i spojrzymy bliżej, okaże się, że nawet najmniejszy, najbardziej niepozorny przedmiot może skrywać walory estetyczne. Może się podobać. Tak będzie również w przypadku butelki wódki” - opowiada przewodniczka Agnieszka Honkowicz, kuratorka wystawy.

W ramach wystawy będzie można zobaczyć przedwojenne wyroby ze szkła półbiałego, charakteryzujące się lekkim zabarwieniem o różnej intensywności. Te dobrze nam znane przezroczyste butelki na dobre zawitały na polskim rynku w okresie PRL-u. Współczesny design użytkowy szklanej butelki i możliwości technologiczne otwierają całkiem nową przestrzeń, w której funkcjonalność idzie w parze z aspektem wizualnym. Forma, w jakiej zamyka się polska wódka, zmieniała się na przestrzeni lat wielokrotnie, przyjmując różne pojemności i zdobienia.

„Wydawałoby się, że butelka to prosty i trywialny przedmiot, tymczasem butelki polskich wódek jak najbardziej można traktować w kategoriach eksponatu - przekazują nam wiele informacji o dawnych możliwościach technicznych, fabrykach, upodobaniach konsumentów i wytwórcach szkła niejednokrotnie wykazujących duże zdolności artystyczne” - dodaje Agnieszka Honkowicz.

Stałe atrakcje i nowe możliwości

„Celem Muzeum Polskiej Wódki jest edukacja i wzmacnianie świadomości Polskiej Wódki, chronionego oznaczenia geograficznego, wśród Polaków i gości zagranicznych. Tu właśnie pokazujemy ponad 500-letnią historię i tradycję Polskiej Wódki, jako nieodłącznego elementu naszej kultury oraz obyczajów” - mówi Andrzej Szumowski, prezes Stowarzyszenia Polska Wódka, twórca idei Muzeum.

Przestrzeń Muzeum Polskiej Wódki daje wiele możliwości. W ofercie znajdziemy nowoczesną, interaktywną formę zwiedzania w wersji Standard, Premium, VIP oraz edukacyjny program Akademia Polskiej Wódki, spersonalizowane szkolenia i wiele innych atrakcji wartych odkrycia. Już z końcem lipca dołączy do nich barwna i bogata opowieść o naczyniach do przechowywania Polskiej Wódki, w której szkło to dopiero początek.

„Muzeum Polskiej Wódki to zwieńczenie kilku lat pracy na rzecz stworzenia niepowtarzalnego miejsca na mapie atrakcji turystycznych Warszawy, dzielnicy i wreszcie placu Konesera. Wystawa czasowa zaś jest niepowtarzalną okazją do celebracji tego osiągnięcia, połączonej z podziwianiem unikalnych eksponatów, które nie znalazły się w stałej kolekcji” - zapowiada Agnieszka Rynecka, dyrektor zarządzająca Muzeum.

Wystawa „Krople koloru - Barwy Wódki” z pewnością pozwoli na nowo odkryć historię polskiej wódki w całej swojej palecie tonów i zabarwień i sprawi, że wizyta w Muzeum na długo zapadnie w pamięć.

Kiedy? 27.07-21.08, wystawa otwarta w godzinach pracy Muzeum

Gdzie? Scena Kotłownia - Muzeum Polskiej Wódki, plac Konesera 1, 03-736 Warszawa

Jak? Bilety dostępne tylko w recepcji Muzeum. Bilet normalny - 15 zł, bilet ulgowy (dla studentów i seniorów, dostępny od wtorku do czwartku) - 10 zł

Wystawa pod patronatem Stowarzyszenia Polska Wódka

Więcej informacji na stronie https://muzeumpolskiejwodki.pl/ oraz na profilach Muzeum Polskiej Wódki w mediach społecznościowych.

Źródło informacji: Muzeum Polskiej Wódki

Data publikacji 28.07.2022, 11:30