Pobierz materiał i Publikuj za darmo

To kolejne ekologiczne działanie podjęte przez miejską spółkę Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów (PZO Sp. z o.o). Odpowiada ona nie tylko za właściwe zagospodarowanie odpadów wyprodukowanych przez mieszkańców, ale prowadzi też szeroką kampanię edukacyjną wśród młodych gliwiczan oraz różnorodne przedsięwzięcia i akcje na rzecz ochrony środowiska naturalnego.
Owce kameruńskie są łatwe w utrzymaniu, wytrzymałe i nie wymagają strzyżenia
Od jesieni na terenie, na którym zlokalizowana jest instalacja przetwarzania odpadów, na składowisku przy ul. Rybnickiej 199B, „pracuje” około 50 owiec kameruńskich. „Koszą” trawę na zrekultywowanym terenie nieczynnej kwatery, w której deponowane były przez lata odpady nieorganiczne. Kwatera jest bezpieczna, dwa razy do roku dokonywane są pomiary stateczności i stabilności, a jej górna warstwa pokryta jest grubą zabezpieczającą warstwą ziemi i obsiana specjalnie przygotowaną mieszanką traw.
– Owce świetnie sobie radzą z koszeniem. Dzięki takim naturalnym kosiarkom zdecydowanie ograniczamy używanie kosiarek spalinowych, które są źródłem zanieczyszczeń powietrza i sporego hałasu. Według Światowej Organizacji Zdrowia to właśnie hałas zajmuje w Europie drugie miejsce, zaraz po zanieczyszczeniu powietrza, jako największe zagrożenie środowiskowe. A my staramy się podejmować działania na rzecz ekologii i edukacji – wyjaśnia Magdalena Budny, prezes PZO.
Dzięki owcom składowisko może się bardziej zazielenić, porastać je ma dorodniejsza trawa
Owce to „kosiarki” wielozadaniowe – przygryzają trawę na odpowiedniej wysokości, ich racice nie powodują zadeptania, lecz spulchniają podłoże, zapewniają organiczny nawóz oraz zwiększają bioróżnorodność. Ich praca przynosi wiele korzyści i przyczynia się do wzrostu wartościowych gatunków traw.
Oczywiście zwierzęta mają zapewnioną opiekę pasterza, są regularnie dokarmiane warzywami i pojone czystą wodą, a na czas jesienno-zimowy znajdują schronienie w odpowiednio przygotowanej zagrodzie. Owce zadomowiły się już w Gliwicach. Owcza rodzina stale się powiększa, a jako pierwsza urodziła się urocza Michalinka.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 28.07.2022, 19:18 |
Źródło informacji | Gliwice |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ