Zdrowie i styl życia

Grudziądz: Otwarcie Pracowni Tlenoterapii

02.09.2022, 22:38aktualizacja: 02.09.2022, 22:38

Fot. Joanna Broniecka-Fabińska
W związku z rozpoczynającym się dzisiaj rokiem szkolnym 2022/2023 prezydent Grudziądza Maciej Glamowski i wiceprezydent Róża Lewandowska wzięli udział w otwarciu Pracowni Tlenoterapii z komorą hiperbaryczną. Pracownia znajduje się w grudziądzkim Zespole Placówek Edukacyjno-Rewalidacyjnych.

Fundatorem Pracowni Tlenoterapii z komorą hiperbaryczną jest Stowarzyszenie „Otwarte Serca”, któremu prezydent Maciej Glamowski podziękował mówiąc, że dzięki temu przedsięwzięciu ochrona zdrowia uczniów będzie bardziej efektywna i nowoczesna. W otwarciu Pracowni udział wzięli m.in. prezes Fundacji Joanna Kapusta oraz dyrektor Zespołu Placówek Edukacyjno-Rewalidacyjnych Anna Drozdowska.

Tlenoterapia hiperbaryczna jest bezbolesną i nieinwazyjną metodą wspomagającą leczenie wielu schorzeń. Umożliwia ona dostarczenie do tkanek zwiększonych dawek tlenu. Odpowiednie zabiegi odbywają się w komorze hiperbarycznej. To właśnie tam dostarczany do organizmu tlen aktywizuje i intensyfikuje różne procesy naprawcze. Tlenoterapia stymuluje też metabolizm, co z kolei zwiększa efektywność procesów regeneracyjnych.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.09.2022, 22:38