Coraz bliżej Kongresu Nowej Mobilności

05.09.2022, 16:20aktualizacja: 05.09.2022, 16:22

Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych
Już za tydzień ponad 1000 międzynarodowych ekspertów branży motoryzacyjnej i transportowej, naukowców, przedstawicieli firm technologicznych i energetycznych, startupów oraz unijni i polscy decydenci wezmą udział w Kongresie Nowej Mobilności 2022, największej konferencji branżowej w tej części Europy w całości poświęconej tematom z sektora elektromobilności i zrównoważonego transportu. Hasłem przewodnim tegorocznej edycji jest „Elektromobilność w Polsce. Co dalej?”. Odpowiedzi na to pytanie padną w dniach 12-14 września w EC1 Łódź – Miasto Kultury.

12 września 2022 r. rozpocznie się Kongres Nowej Mobilności 2022, organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Paliw Alternatywnych (PSPA) oraz Miasto Łódź. III edycja wydarzenia odbywa się pod hasłem, „E-Mobility in Poland. What’s next?”. Skupia się na takich ścieżkach tematycznych jak: tytułowe E-Mobility in Poland, What’s next?, Polish Battery Day, CEE GTI Summit, Fleet Forum, Hydrogen Forum oraz Power of community.

„III edycja Kongresu Nowej Mobilności odbędzie się w okresie przełomowym dla całej branży e-mobility. Z jednej strony cały sektor motoryzacyjny zmaga się z szeregiem wyzwań takich jak zaburzenia łańcuchów dostaw czy rosnące ceny surowców, z drugiej tempo elektryfikacji cały czas przyspiesza i będzie przyspieszać m.in. dzięki takim inicjatywom jak projekt AFIR czy też zakaz rejestracji nowych samochodów spalinowych, który wejdzie w życie w UE już od 2035 r. W tych specyficznych okolicznościach KNM po raz kolejny stanie się unikalnym forum wymiany idei oraz najlepszych praktyk, które pozwolą na przyspieszenie rozwoju nowej mobilności w Polsce” – mówi Maciej Mazur, dyrektor zarządzający Polskiego Stowarzyszenia Paliw Alternatywnych (PSPA).

Już wiadomo, że udział w trzydniowej konferencji weźmie ponad 200 prelegentów, 500 ekspertów i praktyków rynku zawodowo związanych z branżą e-mobility w Polsce i Europie. Tegoroczny Kongres to także 81 merytorycznych spotkań, 5 ścieżek tematycznych, 10 premier, 50 wystawców oraz 3 nagrody dla liderów e-mobility. Wszystko to na 3500 m2 powierzchni EC1 Łódź – Miasto Kultury.

„W ubiegłym roku KNM przyciągnął ponad tysiąc uczestników, w tym 176 przedstawicieli samorządów. Tegoroczna edycja KNM ponownie odbędzie się w Łodzi, mieście innowacji, które jako jedne z 4 polskich metropolii, na 100 wyróżnionych w ramach całej UE, zakwalifikowało się do programu UE >>Neutralne klimatycznie i inteligentne miasta<<. Jako trzecie największe miasto w Polsce potwierdzamy swoją pozycję wśród aglomeracji realizujących realne działania na rzecz poprawy jakości powietrza i życia oraz dekarbonizacji. Zachęcam do dołączenia do grona uczestników KNM 2022, a tym samym udziału w inauguracji Europejskiego Tygodnia Mobilności w Łodzi” – mówi Hanna Zdanowska, prezydent Miasta Łodzi.

Jeden z bloków tematycznych Kongresu zostanie w całości poświęcony przyszłości sektora bateryjnego, czyli obszaru, w którym Polska zajmuje czołową pozycję w Europie. Międzynarodowi eksperci będą dyskutować m.in. na temat wsparcia projektów inwestycyjnych w całym łańcuchu badawczo-rozwojowym i produkcyjnym oraz podnoszeniu kwalifikacji polskich przedsiębiorstw i kadr pracowników. Nie zabraknie również tematu drogowego transportu ciężkiego, którego liderem w Europie jest Polska, co wymaga podjęcia aktywnych i kompleksowych działań sprzyjających jego elektryfikacji i rozbudowy infrastruktury ładowania. Poruszone zostaną też zagadnienia dotyczące ostatnich zmian dotyczących stref czystego transportu oraz ich funkcjonowania. Obszernie omówione zostaną również kwestie związane z efektywnym wdrażaniem samochodów elektrycznych do firmowych flot.

„Tegoroczna edycja Kongresu jest szczególnie bliska wartościom LeasePlan. >>What’s next<< – to nasza aspiracja i inspiracja. Jako wiodąca na świecie firma świadcząca usługi wynajmu długoterminowego wykorzystujemy nasze doświadczenie i skalę działania, aby być w centrum innowacji, móc zapewnić naszym klientom najlepsze wrażenia z jazdy i włączyć się w rozwój branży. What’s next dzisiaj to bardziej ekologiczna i zdrowsza przyszłość motoryzacji. LeasePlan cieszy się, że może po raz kolejny razem z PSPA dyskutować na temat przyszłości e-mobilności w Polsce. To obowiązkowe wydarzenie dla wszystkich zajmujących się elektromobilnością” – ocenia Rogier Klop, Managing Director LeasePlan w Polsce.

Kongres Nowej Mobilności 2021 odbędzie się w dniach 12-14 września w EC1 Łódź – Miasto Kultury. Równolegle z nim odbędą się wydarzenia towarzyszące: Polish Battery Day 2.0, CEE Green Transport Initiativ Summit, KNM Fleet Forum oraz KNM Hydrogen Forum – poświęcone najważniejszym wyzwaniom sektora, w tym m.in. roli Polski w światowym i europejskim łańcuchu dostaw baterii li-ion, popularyzacji technologii wodorowych ogniw paliwowych w transporcie czy kwestiom związanym z masową elektryfikacją firmowych flot. Kongres stanie się unikatowym na skalę europejską spotkaniem, miejscem wymiany idei i wiedzy eksperckiej na najwyższym poziomie merytorycznym. KNM2022 to również oficjalny wstęp do obchodów Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu.

Szczegółowy program Kongresu Nowej Mobilności znajduje się na stronie: https://kongresnowejmobilnosci.pl/program-knm/. Rejestracji można dokonać pod adresem https://kongresnowejmobilnosci.pl/rejestracja/.

KONTAKT:

Kontakt PSPA