Służewiec będzie mekką dla miłośników jeździectwa. W czwartek rusza Warsaw Jumping

08.09.2022, 17:13aktualizacja: 08.09.2022, 17:14

Totalizator Sportowy/fot. Łukasz Kowalski (1)
Od najbliższego czwartku aż niedzieli stołeczny Tor Wyścigów Konnych Służewiec będzie areną zmagań ponad 200 koni i jeźdźców z całej Europy. W ramach Warsaw Jumping odbędą się międzynarodowe konkursy w skokach przez przeszkody, którym będą towarzyszyć gonitwy, pokazy, targi branżowe oraz atrakcje dla całych rodzin.

Warsaw Jumping jako jedna z niewielu imprez na świecie połączy ze sobą dwa światy - olimpijskie skoki przez przeszkody oraz wyścigi konne. Łącznie rozegranych zostanie 13 konkursów w skokach, spośród których cztery zalicza się do rankingu światowego. Najważniejszy z nich to Longines EEF Series Final - Europejski Finał Pucharu Narodów.

W walce o finał wezmą udział reprezentanci 11 państw: Austrii, Belgii, Niemiec, Węgier, Irlandii, Portugalii, Holandii, Hiszpanii, Szwecji, Włoch oraz Polski w roli gospodarza. Łączna pula nagród wszystkich konkursów w skokach przez przeszkody odbywających się w ramach Warsaw Jumping wynosi aż 1900000 zł.

„Jesteśmy dumni, że Finał Pucharu Narodów możemy zorganizować właśnie na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu. To jednocześnie ogromne wyzwanie, ponieważ zaufała nam Europejska Federacja Jeździecka oraz Longines, największy sponsor tej imprezy” - powiedział Bogdan Pukowiec, członek zarządu Totalizatora Sportowego.

Na liście zgłoszonych zawodników nie zabraknie gwiazd, wśród których pojawi się m.in. Maikel van der Vleuten, świeżo upieczony medalista mistrzostw świata oraz Darragh Kenny, który obecnie zajmuje 26. pozycję w światowym rankingu. Europejską czołówkę uzupełnią czołowi polscy mistrzowie z Przemysławem Konopackim na czele.

„Istnieje wiele zmiennych, które decydują o lokalizacji dla takiego wydarzenia. Zwracamy uwagę na infrastrukturę, ale przede wszystkim sprawdzamy organizację. Służewiec tworzą bardzo kompetentni ludzie, którzy znają się na branży i sporcie jeździeckim” - podkreśliła Eleonora Ottaviani, przedstawicielka Europejskiej Federacji Jeździeckiej.

Warsaw Jumping zaoferuje atrakcje dla widzów w każdym wieku. Możemy zatem liczyć na pokaz hiszpańskiej szkoły jazdy, gonitwę wyłącznie z udziałem kobiet, gonitwę pokazową z udziałem skoczków, a do tego zabawowe zawody w hobby horse, konkurencji skoków w koniach na patyku.

Warsaw Jumping odbędzie się w dniach 8-11 września na terenie stołecznego Toru Wyścigów Konnych Służewiec. Wejście na teren toru i targów branżowych będzie bezpłatne. Płatne bilety wstępu obowiązują jedynie na trybuny okalające środkowy parkur, na którym odbywać będą się konkursy w skokach przez przeszkody.

Szczegółowy program imprezy umieszczono na oficjalnej stronie wydarzenia: https://warsawjumping.com.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo