Ponad 47 mld złotych w polskim PKB pochodzi ze sportu

09.09.2022, 12:45aktualizacja: 09.09.2022, 12:51

PAP/S. Leszczyński (1)
Korzyści ekonomiczne i społeczne wynikające z aktywności sportowej spróbował oszacować Puls Biznesu w raporcie „Polskie sportowe PKB. Jaką wartość dla gospodarki stanowi aktywność fizyczna i produkty z nią związane” zaprezentowanym podczas Forum Ekonomicznego w Karpaczu, trwającego od 6 do 8 września 2022 r.

Powstał raport mający pokazać wartość sportu dla gospodarki. Według jego twórców ponad 47 mld złotych w polskim PKB pochodzi ze „sportu”.

„Z roku na rok udział sportu w PKB będzie rósł. Znaczenie sportu w gospodarce będzie rosło” – przekonywał Adam Burak, członek zarządu PKN Orlen.

Autorzy badania patrzyli na sport przez pryzmat trzech kręgów. Pierwszy to sport bazowy (np. kluby, właściciele infrastruktury, siłownie), drugi - sport szerokim ujęciu (m.in.: sklepy, producenci, edukacja) i trzeci - efekty zdrowotne i społeczne – (np. grając w amatorskiej lidze szóstek piłkarskich rozszerzamy krąg znajomych, lepiej funkcjonując w społeczeństwie, co ma przełożenie na lepszą sytuację materialną).

„Ważne jest mądre wydawanie pieniędzy, inwestowanie w następców teraźniejszych mistrzów” – zauważył Adam Burak.

„Ludzie szybko zapominają o sukcesach sportowców. Żeby PKB generowane przez sport rosło, warto potraktować pieniądze dla sportowców nie jako sponsoring, a jako inwestycję – potwierdziła Aleksandra Mirosław, rekordzistka świata w speed climbingu. – Na przykład w infrastrukturę dla dzieci. To zaowocuje w przyszłości” – dodała.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo