Zubr Capital ogłosił utworzenie nowego funduszu dla inwestycji w firmy z branży IT, które rozwijają swój biznes w Europie Zachodniej i USA

29.09.2022, 11:54aktualizacja: 29.09.2022, 11:59

Zubr Capital - Konstantin Zapolański
W ciągu najbliższych 5 lat inwestycje z funduszu otrzyma 10-15 firm, które będą odpowiadać jego strategii. Według planów, średnia suma inwestycji w jeden projekt wyniesie od 2 do 10 mln USD.

Spółka inwestycyjna Zubr Capital ogłosiła utworzenie nowego funduszu Zubr Capital Fund II, który będzie inwestować w firmy z branży IT, rozwijające swój biznes w USA i Europie Zachodniej, centra R&D, które znajdują się w Europie Wschodniej - w tym także na Ukrainie i w Polsce. Wśród inwestorów funduszu są europejscy przedsiębiorcy, którzy odnieśli sukces i którzy od wielu lat mieszkają i pracują w Europie Zachodniej, w Izraelu, na Cyprze, w Wielkiej Brytanii. Suma pierwszego zamknięcia wyniosła 96 mln USD. Według planów, podczas drugiego zamknięcia do funduszu dołączą międzynarodowe banki inwestycyjne i wówczas wartość funduszu wzrośnie do 120-150 mln USD.

Strategia funduszu zakłada, że inwestycje mogą przyciągnąć wschodnioeuropejskie firmy z branży IT z wysokim potencjałem rozwoju .

„Dzisiaj wiele firm z Europy Zachodniej, w które nasz fundusz jest gotowy zainwestować, otwiera swoje oddziały w Polsce i stara się wejść na rynek międzynarodowy. Zamierzamy pomagać takim projektom rozwinąć się w międzynarodowe firmy, które będą działać na rynku zachodnim. Mamy odpowiednie ekspertyzy i studia przypadku – komentuje Konstantin Zapolański, starszy dyrektor inwestycyjny, szef polskiego oddziału Zubr Capital. - Naszym celem jest znalezienie firm z branży IT, na produkt których może być zapotrzebowanie na całym świecie, a także dać im wszystkie niezbędne narzędzia dla dalszego rozwoju”.

W funduszu wśród innych kryteriów selekcji, na które będą zwracać uwagę, wymienia się posiadanie doświadczonego zespołu, możliwość rozszerzenia biznesu, wypróbowany model biznesowy. Według planu, średnia suma inwestycji w jedną firmę wyniesie od 2 do 10 mln USD. Strategia funduszu przewiduje wykup udziałów mniejszościowych. W pierwszej kolejności fundusz zainwestuje w utalentowanych przedsiębiorców i ich zespół, dlatego woli pozostawić kontrolny pakiet akcji u właściciela.

W ciągu 5 lat planowane są inwestycje w 10-15 firm z branży IT, które wykażą się wysokim potencjałem rozwoju.

„Dla siebie wyróżniliśmy kilka przesłanek dla sukcesu obecnego funduszu. Pierwszą z nich jest globalny międzynarodowy trend do cyfrowej transformacji biznesu. Popyt na usługi IT we wszystkich dziedzinach będzie tylko wzrastał. Drugą stanowi przyspieszenie wszystkich procesów cyfryzacji z powodu pandemii. Trzecią stał się obserwowany obecnie dobry trend, kiedy firmy z branży IT tworzą oddziały w Europie Wschodniej, ale ich klienci i oddziały sprzedaży znajdują się w Europie Zachodniej i USA. Firmy z takim potencjałem są dla nas szczególnie interesujące. Zubr Capital ma duże doświadczenie w organizacji sales&marketing w Europie Zachodniej, jest to taka kompetencja, która wielu może się przydać” – tak strategię inwestycyjną skomentował Oleg Husajenow, CEO Zubr Capital.

Zubr Capital Fund II zamierza wykorzystać w firmach, w które będzie inwestować, zdobyte przez lata pracy doświadczenie: rozszerzanie biznesu, budowanie świadomości marki, budowanie systemu marketingu i sprzedaży w Europie Zachodniej, przejście portali ogłoszeniowych na model transakcyjny.

Źródło informacji: Zubr Capital

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE