Polityka i społeczeństwo

Miasto Świdnica: Budujemy nowe mieszkania komunalne

03.10.2022, 10:54aktualizacja: 03.10.2022, 10:55

Fot. Daniel Gębala
Trwa budowa czterokondygnacyjnego budynku komunalnego wraz z infrastrukturą towarzyszącą przy ul. Leśnej w Świdnicy.

Powstanie 25 lokali mieszkalnych jedno, dwu i trzypokojowych z przynależnymi komórkami lokatorskimi. Zaprojektowano również 40 miejsc parkingowych, w tym 2 miejsca dla pojazdów osób niepełnosprawnych. Powierzchnia całkowita budynku wyniesie 2465,40 m2

- Wymurowano i zaizolowano piwnice oraz ściany nośne parteru. Wykonawca jest w trakcie przykrywania ich stropem. Jednocześnie na parterze i w piwnicy wykonywane są ściany działowe, zbrojona jest klatka schodowa. Prace postępują zgodnie z przyjętych harmonogramem – mówi Dagny Biowska, zastępca dyrektora Wydziału Przetargów i Inwestycji Miejskich Urzędu Miejskiego w Świdnicy.

Przypomnijmy, że miasto na realizację inwestycji pozyskało 4,3 miliona złotych z Funduszu Dopłat, w ramach realizowanego przez Bank Gospodarstwa Krajowego rządowego programu budownictwa komunalnego.

Wykonawcą zadania jest firma wyłoniona w drodze przetargu - Przedsiębiorstwo Budowlane Mirosław Wierzyk ze Świdnicy. Koszt prac to ponad 8 milionów 500 tysięcy złotych. Zgodnie z umową inwestycja powinna zakończyć się do 15 miesięcy od dnia podpisania umowy, czyli do września przyszłego roku.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 03.10.2022, 10:54