W tym roku gdyński port obchodzi stulecie istnienia

28.09.2022, 07:00aktualizacja: 03.10.2022, 15:03

port.gdynia.pl
W tym roku Port Gdynia świętuje stulecie swojego istnienia. Udział w rozwoju portu miały inwestycje współfinansowane przez Unię Europejską.

Chodzi o środki z Funduszu Spójności w ramach Programu Infrastruktura i Środowisko oraz Instrumentu Łącząc Europę na projekty dokumentacyjne. Ich głównymi beneficjentami są Urząd Morski w Gdyni i Zarząd Morskiego Portu Gdynia.

Inwestycje wspierane przez UE obejmują poprawę dostępu od strony morza poprzez pogłębianie, rozbudowę i modernizację torów wodnych, falochronów, kanałów i basenów portowych, a także obrotnic. Modernizowane są też nabrzeża. Ponadto w Porcie Gdynia powstał nowoczesny terminal promowy do obsługi ruchu pasażerskiego, a intermodalny terminal kolejowy przeszedł przebudowę.

Realizowane w gdyńskim porcie inwestycje mają również poprawić bezpieczeństwo i jego ekologiczne funkcjonowanie. Budowana jest tu infrastruktura do odbioru ścieków sanitarnych oraz zasilania statków w energię elektryczną.

Modernizację przechodzi flota specjalistyczna, która służy poprawie warunków żeglugi, budowane i modernizowane są systemy łączności, bezpieczeństwa i kontroli ruchu oraz systemy oznakowania nawigacyjnego. Do Urzędu Morskiego w Gdyni trafiło pięć jednostek wielozadaniowych, w tym hydrograficzna, do obsługi oznakowania nawigacyjnego, i jednostki do obsługi portu.

Port Gdynia jest nowoczesnym portem uniwersalnym, specjalizującym się w obsłudze ładunków drobnicowych, w tym głównie przewożonych w kontenerach i w systemie ro-ro, czyli sposóbie załadunku i wyładunku polegający na wtaczaniu i wytaczaniu ładunku przez furty. Jest to możliwe dzięki rozwiniętej sieci połączeń multimodalnych z zapleczem, regularnym liniom żeglugowym bliskiego zasięgu oraz połączeniom promowym.

We wrześniu 1922 r. Sejm RP uchwalił ustawę o budowie portu w Gdyni. Budowa pierwszej, jeszcze prowizorycznej jego wersji, zakończyła się w kwietniu 1923 r. Przez kolejne lata port był systematycznie rozbudowywany – aż do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie rozpoczęła się intensywna odbudowa i rozbudowa portu, która trwa do teraz przy wsparciu  Funduszy Europejskich. Łączna wartość dofinansowania, które zostało przeznaczone na inwestycje w Porcie Gdynia (w ramach dwóch ostatnich perspektyw finansowych), to ok.1,3 mld zł.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 28.09.2022, 07:00