Polityka i społeczeństwo

BGK pozyskał z EBI 600 mln euro na wsparcie polskich samorządów przyjmujących uchodźców z Ukrainy

11.10.2022, 09:00aktualizacja: 11.10.2022, 09:06

PAP MediaRoom - kadr z filmu
Europejski Bank Inwestycyjny (EBI) i Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) przeprowadziły emisję pierwszej transzy obligacji z Pakietu Solidarnościowego EBI. Banki podpisały umowę pożyczkową, która pozwoli na wsparcie polskich miast i regionów przyjmujących ukraińskich uchodźców. Do Polski w pierwszej transzy trafi 600 mln euro pożyczki. Łączna kwota, która została zatwierdzona dla Polski, w postaci obligacji, to 2 mld euro.

Od 24 lutego, czyli dnia początku agresji Rosji na Ukrainę, według Straży Granicznej granicę polsko-ukraińską przekroczyło ponad 6,81 mln uchodźców. Według Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE) w pomoc uchodźcom z Ukrainy zaangażowało się 70 proc. Polaków. PIE wyliczył, że łączna pomoc publiczna (całoroczna) i prywatna (szacunek za pierwsze 3 miesiące wojny) zamyka się w kwocie 25,4 mld zł, czyli 0,97 proc. PKB Polski z 2021 r.

„My wiemy co znaczy agresja rosyjska, co znaczy pomagać ludziom i ta solidarność jest dzisiaj ogromnie widoczna. Polska jest największym krajem pod względem wydatków na utrzymanie uchodźców, to ogromne koszty ponieważ są one naszym bezpośrednim długiem. Musimy te pieniądze pozyskiwać, niestety nie w formie grantów. Polska zaciąga kredyty na utrzymanie 2,5 mln stale przebywających u nas uchodźców i na wsparcie polskiego społeczeństwa, które daje im schronienie – zauważa Beata Daszyńska-Muzyczka, prezes Banku Gospodarstwa Krajowego. - Działamy solidarnie, kierując się empatią, bo nikt z nas nie chciałby pewnego ranka uciekać z domu” – dodaje.

Pakiet solidarnościowy EBI to wsparcie realizowane w polityce spójności, aby zaradzić skutkom rosyjskiej agresji na Ukrainę. Bank przekaże pomoc przede wszystkim krajom członkowskim UE, które zmagają się z kryzysem migracyjnym. EBI zatwierdził pakiet w maju 2022 r, jego wysokość to 4 mld euro z czego aż 2 mld euro trafi do Polski jako wsparcie Funduszu Pomocy. Emisja obligacji to rozwiązanie, które daje możliwość zaciągnięcia kredytów potrzebnych, aby móc pomagać uchodźcom. Pieniądze trafią do samorządów, które przyjmują uchodźców z Ukrainy.

„Polska jest pierwszym krajem UE, który otrzymuje możliwość wspierania z pakietu solidarnościowego regionów, które przyjmują uchodźców. Innowacyjny charakter tej umowy polega na tym, że EBI obejmuje obligacje BGK. Z tych środków będą finansowane takie wydatki jak infrastruktura socjalna, medyczna czy też edukacyjna” - informuje prof. Teresa Czerwińska, wiceprezes Europejskiego Banku Inwestycyjnego.

Pieniądze pozwolą łagodzić skutki ekonomiczne wojny i pomagać samorządom, które organizują pomoc uchodźcom wojennym. Środki wesprą wysiłki, które podejmuje Polska, aby zapewnić schronienie milionom uchodźców z Ukrainy. Pomoc z jednej strony złagodzi społeczne i ekonomiczne skutki wojny, a z drugiej umożliwi integrację uchodźców.

„Łączna kwota zagwarantowanych funduszy sięga 2 mld euro. Musimy pomagać Ukraińcom do czasu zakończenia konfliktu, a ten termin jest nieznany” – podsumowuje Beata Daszyńska-Muzyczka.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo