VISTAL GDYNIA SA (38/2022) Otrzymanie oświadczenia o odstąpieniu od umowy na wykonanie i montaż konstrukcji stalowych w Bydgoszczy

13.10.2022, 17:24aktualizacja: 13.10.2022, 17:25

Raport bieżący 38/2022

Zarząd Vistal Gdynia S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 13 października 2022 r. do Spółki wpłynęło oświadczenie o odstąpieniu przez Trakcja S.A. od umowy na wykonanie i montaż konstrukcji stalowych w ramach zamówienia publicznego pn. "Budowa trasy tramwajowej łączącej ul. Fordońską z ul. Toruńską wraz z rozbudową układu drogowego i przebudową infrastruktury transportu szynowego w Bydgoszczy", o której zawarciu Spółka informowała raportem bieżącym nr 11/2021 ("Umowa").

Zgodnie z ww. oświadczeniem o odstąpieniu ("Oświadczenie") Trakcja S.A. odstępuje od Umowy w zakresie w jakim Umowa nie została wykonana do dnia złożenia Oświadczenia. Z uzasadnienia Oświadczenia wynika, iż przyczyną jego złożenia jest rzekoma zwłoka Spółki w realizacji Umowy, a podstawą złożenia jest art. 491 § 1 i 2 Kodeksu cywilnego. Trakcja S.A. zastrzegła jednocześnie możliwość dochodzenia od Spółki kary umownej z tytułu odstąpienia od Umowy z przyczyn leżących po stronie Spółki w wysokości 10% wynagrodzenia brutto wynikającego z Umowy, jak również odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych.

Zarząd Spółki stoi na stanowisku, że przy realizacji Umowy nie wystąpiły przesłanki pozwalające Trakcja S.A. na odstąpienie od Umowy, a Spółka nie dopuściła się zawinionej zwłoki przy jej realizacji. Jakiekolwiek przesunięcia w terminach realizacji przedmiotu Umowy nie wynikały z przyczyn leżących po stronie Spółki, Oświadczenie jest zatem bezzasadne, a Spółka podejmie odpowiednie kroki prawne w celu obrony swoich interesów.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz