Zdrowie i styl życia

eKonsylium w poznańskim szpitalu klinicznym ma ułatwić diagnostykę pacjentów

24.10.2022, 17:00aktualizacja: 24.10.2022, 17:00

UM Województwa Wielkopolskiego
Prawie 10 milionów złotych dotacji trafi do Szpitala Klinicznego im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Środki pochodzące z Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego 2014-2020 zostaną wydane na wdrożenie usługi elektronicznej eKonsylium.

Jak poinformowało biuro komunikacji urzędu marszałkowskiego „decyzją Zarządu Województwa Wielkopolskiego poznański szpital otrzyma ponad 9,7 mln zł z WRPO 2014+ na zwiększenie dostępności pacjentów do usług publicznych z zakresu zdrowia poprzez wdrożenie usługi elektronicznej eKonsylium”. Wartość całego zadania realizowanego w ramach unijnego projektu wynosi prawie 12 mln złotych.

„Myślę, że możliwość zgromadzenia wszystkich danych o pacjencie, dostęp online do zdjęć, diagnoz, całej historii chorób w jednym miejscu i czasie oraz możliwość skorzystania z konsultacji wielu specjalistów, daje przełom i szanse dla każdego z chorujących” – powiedział marszałek Marek Woźniak podczas podpisania umowy.

Usługa eKonsylium będzie funkcjonować dzięki stworzeniu infrastruktury teleinformatycznej, która ujednolici systemy wykorzystywane dotychczas przez dwa szpitale Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu - Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego oraz Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego, zintegrowane obecnie w jeden podmiot leczniczy.

„Nowa e-usługa umożliwi prowadzenie zdalnych konsultacji medycznych w celu ustalenia dalszej diagnostyki, metod badania oraz leczenia skomplikowanych przypadków medycznych, przez personel szpitala z udziałem pacjentów oraz przedstawicieli innych podmiotów medycznych” – czytamy w komunikacie.

Jak wskazała dyrektor placówki Krystyna Mackiewicz wdrożenie nowej e-usługi pozwoli wysyłać lub pobierać historię leczenia pacjenta z każdego szpitala, z którym pojawi się możliwość połączenia w ramach systemu informatycznego.

„Rozszerzenie wykorzystania nowoczesnych e-Usług poprzez wdrożenie eKonsylium” to trzeci projekt realizowany przez Szpital Kliniczny im. Heliodora Święcickiego Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu dzięki dofinansowaniu z WRPO na lata 2014-2020. Jego całkowita wartość wynosi ponad 18,5 mln zł.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 24.10.2022, 17:00