Pekao otwiera galerię sztuki w metawersie

02.11.2022, 12:09aktualizacja: 02.11.2022, 12:16

Bank Pekao S.A. zaprezentuje tokeny NTF z pracami Kai Renkas w Galerii PeoPay - wirtualnej przestrzeni zlokalizowanej w ESKA World, pierwszym polskim środowisku metawersowym. Oprócz nich znajdą się tam też animacje oraz gra interaktywna. Tokeny stworzy dla Pekao firma SmartVerum dysponująca międzynarodowym doświadczeniem i wiedzą ekspercką na temat tokenizacji dzieł sztuki.

Kaja Renkas to uznana artystka tworząca plakaty, okładki książek i animacje. Dla Pekao przygotowała cykl prac „Żubr na Wall Street” oraz stworzone na ich bazie animacje. W metawersie udostępni oprócz nich interaktywną grę „Forgotten Creatures” bazującą na AR (rozszerzonej rzeczywistości). Natomiast tokeny NTF to cyfrowe certyfikty potwierdzające, że coś w cyfrowym świecie należy do konkretnego właściciela. W tym przypadku Banku Pekao S.A.

„Wychodząc od tradycyjnego plakatu, który przez 40 lat był środkiem wyrazu w reklamie Banku Pekao stworzyłam kompozycje mające swoje rozwinięcie w wirtualnej rzeczywistości. Ich stokenizowanie pozwoliło na pójście o krok dalej, w stronę świata metawerse. Jednocześnie wykorzystując nowe technologie jestem wierna swojej stylistyce” – komentuje Kaja Renkas.

Wspólnie z Radiem ESKA i firmą Veles Production w pierwszym polskim środowisku metawersowym ESKA World została stworzona przestrzeń Pekao – Galeria PeoPay.

„Jako pierwsi wśród uniwersalnych instytucji finansowych na świecie stokenizowaliśmy sztukę. Nasze wejście do świata metawerse, które jest nierozerwalnie związane z NFT, to naturalna kontynuacja tego działania. To symboliczny gest wejścia do świata Web 3.0, ale zgodny z jego regułami” – mówi Jarosław Fuchs, wiceprezes Banku Pekao S.A., nadzorujący Pion Bankowości Prywatnej i Produktów Inwestycyjnych.

Dodaje, że obecność Pekao w świecie ESKA World to efekt konsekwentnego podążania firmy za najnowszymi trendami, które wynikają z przyjętej przez bank strategii działania.

„Rozwój naszej współpracy z Bankiem Pekao w obszarze tokenizacji dzieł sztuki, dowodzi, że topowe instytucje finansowe w Polsce widzą ogromny potencjał w wykorzystaniu NFT” – podkreśla Bartosz Bilicki, prezes SmartVerum, firmy zajmującej się tokenizacją sztuki.

Zaznacza, że tokeny dają niezliczone możliwości konsumowania sztuki bardzo różnym podmiotom: artystom, galeriom oraz kolekcjonerom i firmom definiującym się poprzez art branding.

„Od prezentacji sztuki na wystawach i wernisażach po inwestowanie – to już nie tylko przyszłość, ale jak widzimy teraźniejszość” - podkreśla Bartosz Bilicki.

Wystawa prac Kai Renkas prezentowana będzie nie tylko w metawersie, ale i w siedzibie Pekao przy ul. Żwirki i Wigury w Warszawie. To już druga tokenizacja sztuki ogłoszona przez tę instytucję. Wcześniej Pekao stokenizował elementy kompozycji malarskiej Rafała Bujnowskiego i powiązał je z 440 kartami płatniczymi Unique wprowadzonymi wspólnie z Mastercard. Każda z kart na awersie ma nadrukowane zdjęcie z fragmentem obrazu „Ściana pracowni” Bujnowskiego. Więcej szczegółowych informacji na temat tego projektu dostępne jest na stronie internetowej https://www.pekao.com.pl/unique.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 02.11.2022, 12:09