Komunikat KNF

18.11.2022, 13:49aktualizacja: 18.11.2022, 13:50

Komunikat ws. decyzji podjętych przez Komisję Nadzoru Finansowego 18 listopada 2022 r.

W głosowaniu udział wzięli:

· Jacek Jastrzębski – Przewodniczący Komisji Nadzoru Finansowego

· Rafał Mikusiński – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Marcin Mikołajczyk – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Krystian Wiercioch – Zastępca Przewodniczącego Komisji Nadzoru Finansowego

· Krzysztof Budzich – Przedstawiciel ministra właściwego ds. instytucji finansowych

· Wojciech Dyduch – Przedstawiciel Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej

· Aneta Rożek – Przedstawiciel ministra właściwego do spraw gospodarki

· Paweł Szałamacha – Członek Zarządu Narodowego Banku Polskiego · Maciej Tomczak – Przedstawiciel Prezesa Rady Ministrów

· Jan Wojtyła – Przedstawiciel ministra właściwego ds. zabezpieczenia społecznego

1. Komisja jednogłośnie stwierdziła brak podstaw do zgłoszenia sprzeciwu wobec:

· bezpośredniego nabycia akcji Nationale-Nederlanden Towarzystwa Ubezpieczeń SA („Towarzystwo”) przez NNLife Towarzystwo Ubezpieczeń na Życie i Reasekuracji SA („NNLife”), w liczbie zapewniającej przekroczenie przez NNLife jednej drugiej ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Towarzystwa i jednej drugiej udziału w jego kapitale zakładowym

2. Komisja jednogłośnie zezwoliła na świadczenie usług płatniczych w charakterze krajowej instytucji płatniczej spółce:

· IdoPayments sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie

Zakres świadczonych przez tę spółkę usług płatniczych obejmuje usługę acquiringu.

3. Komisja jednogłośnie zmieniła decyzję w sprawie zezwolenia na świadczenie usług płatniczych w charakterze krajowej instytucji płatniczej przez:

· Monetia sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie

poprzez rozszerzenie zakresu świadczonych przez tę spółkę usług płatniczych o usługi:

1) przyjmowania wpłat gotówki i dokonywania wypłat gotówki z rachunku płatniczego oraz wszelkie działania niezbędne do prowadzenia rachunku

2) wykonywania transakcji płatniczych, w tym transfer środków pieniężnych na rachunek płatniczy u dostawcy użytkownika lub u innego dostawcy: a) przez wykonywanie usługi polecenia zapłaty, w tym jednorazowych poleceń zapłaty b) przy użyciu karty płatniczej lub podobnego instrumentu płatniczego c) przez wykonywanie usług polecenia przelewu, w tym stałych zleceń

3) wykonywania transakcji płatniczych wymienionych w art. 3 ust. 1 pkt 2) ustawy o usługach płatniczych (ustawa), w ciężar środków pieniężnych udostępnionych z tytułu kredytu, o którym mowa w art. 74 ust. 3 ustawy

4) wydawania instrumentów płatniczych.

4. Komisja jednogłośnie zmieniła decyzję w sprawie zezwolenia na świadczenie usług płatniczych w charakterze krajowej instytucji płatniczej przez:

· Currency One SA z siedzibą w Poznaniu poprzez rozszerzenie zakresu świadczonych przez tę spółkę usług płatniczych o świadczenie usługi przekazu pieniężnego.

5. Komisja jednogłośnie zezwoliła na wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie AS spółkom:

· Atlas Estates Limited z siedzibą w St. Peter Port (Guernsey) – z dniem 9 grudnia 2022 r. · Krynicki Recykling SA z siedzibą w Olsztynie – z dniem 9 grudnia 2022 r.

6. Komisja jednogłośnie zezwoliła na wycofanie akcji z obrotu w Alternatywnym Systemie Obrotu, prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie SA spółce:

· Inteliwise SA z siedzibą w Warszawie – z dniem 9 grudnia 2022 r.

7. Komisja zapoznała się z informacją:

· na temat ryzyka prawnego dotyczącego portfela walutowych kredytów mieszkaniowych – informacja cykliczna wg stanu na wrzesień 2022 r.

· na temat przeglądu rynków finansowych, w celu identyfikacji grup spełniających kryteria konglomeratu finansowego wg stanu na 31 grudnia 2021 r.

· w sprawie wyników rocznego badania i oceny nadzorczej (BION) zakładów ubezpieczeń/reasekuracji za 2021 r.

· w sprawie działalności zagranicznych zakładów ubezpieczeń w Polsce oraz krajowych zakładów ubezpieczeń za granicą w 2021 r.

kom amp/

Data publikacji 18.11.2022, 13:49