Polityka i społeczeństwo

Mielec: Mielecki Budżet Obywatelski – edycja 2022 rozstrzygnięty

18.11.2022, 23:37aktualizacja: 18.11.2022, 23:38

Fot: Mielecki Budżet Obywatelski
W związku z przeprowadzonym w dniach 20 – 30 września 2022 r. głosowaniem w sprawie wyboru projektów zgłoszonych w ramach Mieleckiego Budżetu Obywatelskiego na rok 2023, Komisja do Spraw MBO dokonała ustalenia wyników przeprowadzonego głosowania.

Była to już piąta edycja MBO w której mieszkańcy naszego miasta przez dziesięć dni (od 20-30 września) wybierali projekty i zadania przewidziane do realizacji w roku 2023.

W sumie oddano 8402 karty do głosowania, z czego 271 kart oddano drogą elektroniczną z wykorzystaniem profilu zaufanego.
Wśród ośmiu zgłoszonych projektów ogólnomiejskich zwyciężył projekt modernizacji boisk do koszykówki i siatkówki wraz z budową street workout park na terenach przy Szkole Podstawowej nr 11 przy ulicy Warneńczyka. Koszt tej inwestycji oszacowano na 1 mln 100 tys. zł. co stanowi pełną pulę przeznaczoną na projekty ogólnomiejskie.

W głosowaniu na projekty lokalne mieszkańcy wybierali spośród 16 zgłoszonych propozycji. W obszarach nr 2 (Cyranka, Mościska), nr 3 (Smoczka, Smoczka I), nr 6 (Rzochów Wojsław), nr 9 (Niepodległości, Żeromskiego) zgłoszono po jednym projekcie, które uzyskały w głosowaniu niezbędną ilość głosów i zostają przyjęte do realizacji.

Projekty w obszarze nr 3, 6 i 9 nie wyczerpują pełnej kwoty przysługującej na projekt lokalny (100 tys. zł.) i zgodnie z regulaminem niewykorzystana w tych obszarach kwota 95 tys. zł. trafia do puli środków przeznaczonych na projekty ogólnomiejskie.

Ostatecznie te środki nie będą mogły być wykorzystane, gdyż wszystkie zgłoszone projekty ogólnomiejskie przekraczają kwotę 95 tys.
W pozostałych obszarach do realizacji trafia po jednym projekcie, które uzyskały największą ilość głosów. Wszystkie zostały oszacowane na maksymalne kwoty 100 tys. zł.

Wprowadzony już w poprzedniej edycji MBO tzw. bonus promuje  największą aktywność mieszkańców osiedla, którego projekt lokalny uzyskał największe poparcie wśród mieszkańców Mielca, ale nie został wybrany w głosowaniu. Aktywność obliczana jest jako stosunek procentowy ilości zebranych głosów do liczby mieszkańców danego osiedla. Projekt taki będzie realizowany za środki finansowe zapisane w budżecie miasta w kolejnym roku budżetowym.

Po podliczeniu wszystkich głosów i uwzględnieniu liczby mieszkańców danego osiedla okazuje się, że do realizacji w ramach bonusu trafi projekt „Uśmiechnięty Plac Zabaw” o wartości 100 tys. zł. na który oddano 430 głosów. Przy liczbie mieszkańców 1896 na osiedlu Borek (na terenie którego będzie realizowany projekt) daje to wynik poparcia 22,6 %.

Kolejne brane pod uwagę projekty miały mniejsze poparcie – „Nowy pas zieleni” (15,7 %) oraz Budowa boiska do siatkówki plażowej na Bulwarach (11,2 %).

Tak więc w sumie w ramach MBO – edycja 2023 realizowanych będzie 11 zadań.

- Modernizacja boisk do koszykówki i siatkówki przy SP 11 oraz budowa street workout park ( 1 100 tys. zł. )
- Strefa Wodnej Mgiełki – wakacyjny plac  relaksu dla dzieci i dorosłych  (100 tys. zł.) – lokalizacja przy ul. Ducha Św.
- Modernizacja boiska asfaltowego przy ul. Wróblewskiego/Boguszewskiej (100 tys. zł.)
- Plenerowe kino letnie w parku Smoczka (49 tys. zł.)
- Modernizacja pomieszczeń dla kotów w Schronisku dla Bezdomnych Zwierząt  Pies i Kot (100 tys. zł.)
- Wybieg dla psów (100 tys. zł.) – lokalizacja na terenach MOSiR
- Budowa oświetlenia obiektów sportowych przy Witosa na osiedlu Wojsław (96 tys. zł)
- Wymiana ogrodzenia przy Żłobku nr 7 (100 tys. zł.)
- Siłownia plenerowa przy ul. Krańcowej (100 tys. zł.)
- Modernizacja systemu monitoringu obiektów sportowych obok SP 3 wraz z wykonaniem systemu nagłośnienia (60 tys. zł.)
- Uśmiechnięty Plac Zabaw (100 tys. zł.) – lokalizacja ul. Wspólna

Data publikacji 18.11.2022, 23:37