Polityka i społeczeństwo

MRiT: Minister Waldemar Buda na unijnych spotkaniach w Brukseli (komunikat)

25.11.2022, 17:22aktualizacja: 28.11.2022, 09:54

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Reforma Światowej Organizacji Handlu (WTO), relacje handlowe UE-USA i wsparcie handlowe dla Ukrainy to tematy poruszane podczas posiedzenia Rady UE ds. Zagranicznych w formacie handel w Brukseli. W obradach uczestniczył minister rozwoju i technologii Waldemar Buda. Minister spotkał się także z unijną komisarz Margrethe Vestager, z którą rozmawiał o działaniach pomocowych związanych z wysokimi cenami energii.

Podczas spotkania z M. Vestager, wiceprzewodniczącą wykonawczą Komisji Europejskiej ds. Europy na miarę ery cyfrowej, rozmawiano o założeniach programu pomocowego dla sektorów energochłonnych.

Skupiamy się na pomocy związanej z drastycznym wzrostem cen energii elektrycznej i gazu ziemnego, którego doświadczają przede wszystkim energochłonne sektory przemysłowe. Celem jest wsparcie przedsiębiorstw w zachowaniu płynności i kontynuowaniu produkcji, co zapobiegnie masowym zwolnieniom i niedoborom produktów – zarówno konsumpcyjnych jak i półproduktów i komponentów do produkcji w innych sektorach przemysłu – powiedział minister Waldemar Buda.

Minister Buda podkreślił także, że negatywne gospodarcze konsekwencje pandemii COVID-19, rosyjska agresja Rosji na Ukrainę i trwający kryzys energetyczny utrudniają i będą utrudniać funkcjonowanie przedsiębiorstw.

Ważne jest nie tylko szukanie możliwości wprowadzenia ułatwień dla przedsiębiorstw w propozycjach nowych przepisów, nad którymi pracujemy, ale także opóźnienie wprowadzania nowych rozwiązań, które mogą wiązać się z dodatkowymi obciążeniami dla biznesu – wskazał szef MRiT.

Posiedzenie Rady

Podczas posiedzenia Rady UE ds. Zagranicznych w formacie handel rozmawiano m. in. o stosunkach pomiędzy Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi oraz pomocy handlowej dla Ukrainy.

Stany Zjednoczone są dla Europy partnerem strategicznym – politycznie i gospodarczo. Dlatego bardzo pozytywnie oceniam utworzenie Rady ds. Handlu i Technologii (TTC), jako ważnego forum współpracy transatlantyckiej, które ma ogromny potencjał dla poprawy funkcjonowania przedsiębiorców na rynkach amerykańskim i europejskim – zaznaczył minister Waldemar Buda.

W obliczu agresji Rosji na Ukrainę, partnerstwo UE-USA musi być silniejsze niż kiedykolwiek,, a nasza współpraca w celu przeciwdziałania rosyjskiej inwazji powinna być kontynuowana także w zakresie wspólnego wsparcia dla Ukrainy w kwestiach handlu i jej odbudowy – dodał minister Buda.

Jeśli chodzi o wsparcie dla Ukrainy minister Buda zaznaczył, że stoimy na stanowisku, iż UE powinna kontynuować wsparcie handlowe dla Ukrainy.

Należy wykorzystać w pełni potencjał pogłębionej i kompleksowej umowy o wolnym handlu (DCFTA) do dalszej integracji Ukrainy ze wspólnym rynkiem, do czasu jej pełnej akcesji do UE – powiedział minister Buda.

kom/ lgs/

Data publikacji 25.11.2022, 17:22