Członek zarządu PKP CARGO: transport kolejowy jest dziś krwiobiegiem polskiej gospodarki

28.11.2022, 11:03aktualizacja: 28.11.2022, 11:24

Fot. PAP - kadr z filmu
Podczas konferencji prasowej Zarządu PKP CARGO S.A. zostały ogłoszone wyniki finansowe i przewozowe Grupy PKP CARGO po dziewięciu miesiącach 2022 roku.

„Ciężka praca przynosi efekty - opublikowane dane jednoznacznie wskazują, że poprawiamy naszą efektywność, umacniamy się na pozycji lidera na rynku krajowym i coraz silniej jesteśmy obecni również poza granicami Polski” - komentował Jacek Rutkowski, członek zarządu PKP CARGO S.A. ds. handlowych.

Ekspert wskazywał również, że poza realizacją priorytetowego zadania, jakim w tym momencie jest transport węgla, spółka zanotowała również wzrost w przewozach innych towarów m.in. kruszyw i materiałów budowlanych czy paliw płynnych. PKP CARGO jest również w trakcie przestawiania swojej działalności na nowe szlaki, co związane jest z ograniczeniem produkcji w Chinach oraz agresją Rosji na Ukrainę.

„Nasza Grupa konsekwentnie buduje swoją pozycję jako czołowego przewoźnika w rejonie Trójmorza, zapewniając szybki i bezpieczny transport towarów na osi północ-południe, łącząc porty w Polsce, Niemczech czy krajach bałtyckich z państwami położonymi w centralnej części kontynentu czy na Bałkanach” - tłumaczył Jacek Rutkowski.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo