MI: rządowe wsparcie dla dwóch obwodnic w województwie świętokrzyskim (komunikat)

19.12.2022, 18:30aktualizacja: 19.12.2022, 18:31

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Kolejne samorządowe inwestycje otrzymają wsparcie z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg. Nowe obwodnice, które powstaną w województwie świętokrzyskim: Włoszczowy i Morawicy, uzyskały 46,4 mln zł dofinansowania. Umowy o dofinansowanie podpisał 19 grudnia 2022 r. minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Łączna kwota wsparcia dla zadań obwodnicowych dofinansowanych z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg zgłoszonych przez Zarząd Województwa Świętokrzyskiego wyniesie 103,7 mln zł.

"Priorytetem obecnego rządu jest rozwój całej sieci dróg w Polsce, także tych samorządowych, za które odpowiadają władze lokalne. Dlatego inwestycje samorządowe, na które kiedyś brakowało środków finansowych, są dziś realizowane i mogą liczyć na dofinansowania z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg. To nie tylko poprawa infrastruktury, ale także podnoszenie komfortu życia mieszkańców mniejszych miast i miejscowości, które od lat, jak nie dekad, czekały na tego typu inwestycje" – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Obwodnica Włoszczowy

Obwodnica Włoszczowy o długości ok. 4 km zostanie poprowadzona po południowej stronie miasta, łącząc trzy drogie wojewódzkie: nr 742, 785 oraz 786 i pozwoli wyprowadzić ruch tranzytowy z centrum miasta.

Przyznana kwota dofinansowania z RFRD wynosi 18,9 mln zł. Całkowita wartość zadania to ok. 31,5 mln zł. Planowany termin oddania obwodnicy Włoszczowy do użytku to I kwartał 2026 r.

Obwodnica Morawicy

Obwodnica Morawicy będzie miała długość ok. 2,6 km i powstanie w ciągu drogi wojewódzkiej nr 766. Obwodnica zostanie poprowadzona w południowej części gminy Morawica, pomiędzy drogą wojewódzką nr 766 i drogą krajową nr 73.

Inwestycja uzyskała dofinansowanie z RFRD w kwocie 27,5 mln zł, a całkowita wartość zadania to ok. 50,1 mln zł. Planowany termin oddania obwodnicy do użytkowania to I kwartał 2026 roku.

Inwestycje z Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg

W ramach Rządowego Funduszu Rozwoju Dróg wsparcie uzyskują inwestycje polegające na budowie, przebudowie lub modernizacji dróg samorządowych. W 2021 roku do tego programu włączone zostały obwodnice w ciągu dróg wojewódzkich. Wsparcie rządowe przyznano dla 51 zadań, w tym 45 zgłoszonych przez samorządy województw i 6 zgłoszonych przez prezydentów miast na prawach powiatu. Łączna wartość środków RFRD przeznaczonych na dofinansowanie realizacji inwestycji to prawie 2,4 mld zł.

kom/ mick/ mmu/

Data publikacji 19.12.2022, 18:30