MI: S5 Ornowo - Wirwajdy oddana do ruchu (komunikat)

20.12.2022, 15:58aktualizacja: 20.12.2022, 15:59

- Ministerstwo Infrastruktury informuje:

Kierowcy mogą już korzystać z drogi ekspresowej S5 Ornowo – Wirwajdy. 5-kilometrowy odcinek nowej trasy został oddany do ruchu pięć miesięcy przed terminem. Kontrakt o wartości 204 mln zł zrealizowała firma Budimex.

"Dzięki budowie drogi ekspresowej S5 pomiędzy Ostródą a Grudziądzem powstanie wygodne połączenie komunikacyjne, umożliwiające mieszkańcom województwa warmińsko-mazurskiego dostęp do autostrady A1. Odcinek Ornowo – Wirwajdy to pierwszy fragment nowej trasy, ułatwiający wjazd do Ostródy od zachodu" – powiedział minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Inwestycja zrealizowana w systemie Projektuj i buduj obejmowała wykonanie dwujezdniowej drogi ekspresowej. W ramach zadania powstał węzeł Ostróda Zachód, cztery wiadukty oraz dwa przejścia dla dużych zwierząt. Oprócz jezdni głównej wykonane zostały dodatkowe jezdnie do obsługi terenów przyległych, a także przebudowane zostały drogi poprzeczne.

Nowy odcinek S5, z uwagi na połączenie obwodnicy Ostródy oraz drogi krajowej nr 15 z drogą krajową nr 16 w rejonie miejscowości Wirwajdy, umożliwi wyprowadzenie ruchu tranzytowego w kierunku Iławy z Morlin, Tyrowa, Wirwajd oraz zachodniej części Ostródy. Inwestycja poprawi bezpieczeństwo ruchu poprzez rozdzielenie ruchu tranzytowego od lokalnego, rowerowego i pieszego.

Zmniejszeniu ulegnie natężenie ruchu na drogach alternatywnych o niższych parametrach przy jednoczesnej poprawie bezpieczeństwa ruchu na tych drogach.

Odcinek drogi ekspresowej S5 Ornowo - Wirwajdy jest kontynuacją obwodnicy Ostródy, zrealizowanej w ciągu drogi krajowej nr 16. Odcinki te stanowią część docelowego przebiegu drogi ekspresowej S5 od Grudziądza (A1) do Ostródy (S7), dla której są obecnie prowadzone prace przygotowawcze. W październiku 2021 r. GDDKiA zawarła umowę na wykonanie Studium techniczno-ekonomiczno-środowiskowego z materiałami do decyzji środowiskowej dla około 90 km drogi ekspresowej S5 między Ostródą a Grudziądzem. Wykonawca zadania ma 30 miesięcy na opracowanie niezbędnej dokumentacji. Inwestycja został ujęta w Rządowym Programie Budowy Dróg Krajowych do 2030 r. (z perspektywą do 2033 r.).

Budowa obwodnicy Ostródy, której częścią jest budowa drogi ekspresowej S5 Ornowo - Wirwajdy, jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020. Dofinansowanie z UE wynosi 285 mln zł, a całkowita wartość projektu to 623 mln zł.

kom/ mick/ mmu/

Data publikacji 20.12.2022, 15:58