Polityka i społeczeństwo

Nowy Tomyśl: „Korpus Wsparcia Seniorów” na rok 2023

08.01.2023, 22:32aktualizacja: 08.01.2023, 22:32

Fot. UM Nowy Tomyśl
Gmina Nowy Tomyśl rozważa możliwość przystąpienia do programu „Korpus Wsparcia Seniorów” na rok 2023 – moduł II. Ośrodek Pomocy Społecznej w Nowym Tomyślu, w związku z ogłoszonym przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej Programem przeprowadza lokalną diagnozę potrzeb i ogłasza nabór uczestników do w/w Programu.

Mogą z niego skorzystać seniorzy w wieku 65 lat  i więcej, którzy mają problemy z samodzielnym funkcjonowaniem ze względu na stan zdrowia, prowadzący samodzielne gospodarstwa domowe lub mieszkający z osobami bliskimi, które nie są w stanie zapewnić im wystarczającego wsparcia. W ramach projektu zostanie zapewniony dostęp do tzw. „opasek bezpieczeństwa”, które będą połączone z usługą teleopieki.

W przypadku trudnej sytuacji lub nagłego zagrożenia wciśnięcie przycisku alarmowego, znajdującego się na opasce, umożliwi połączenie się z gotową do interwencji centralą.

Udział w programie będzie bezpłatny. Osoby zainteresowane proszone są o kontakt pod nr telefonu: 61 44 26 987 lub osobisty w siedzibie Domu Dziennego Pobytu w Nowym Tomyślu, ul. Marszałka Piłsudskiego 8A, od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 14.00.

Zapisy przyjmowane będą do dnia 20 stycznia 2023 r.

Jednocześnie informuję, że lista osób objętych wsparciem uzależniona będzie od wysokości środków finansowych pozyskanych na ten cel – gmina może uzyskać do 80% dofinansowania z budżetu państwa. Pozostałą część sfinansuje we własnym zakresie.

Serdecznie zachęcam do wzięcia udziału w tym programie!

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 08.01.2023, 22:32