Miliony klientów MSA z Europy, Afryki i Bliskiego Wschodu obsłuży warszawski hub firmy

13.01.2023, 17:24aktualizacja: 13.01.2023, 19:51

PAP/M.Kmieciński
W stołecznym Śródmieściu oficjalnie otwarto centrum usług biznesowych amerykańskiej firmy MSA Safety Inc. — globalnego lidera w opracowywaniu i dostarczaniu innowacyjnych produktów oraz systemów bezpieczeństwa. Docelowo ponad 300 specjalistów będzie z tego miejsca wspierać klientów MSA i partnerów handlowych z całej Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki.

Jak przekonywał podczas uroczystego otwarcia nowego centrum Bob Leenen, prezes MSA International, decyzja o ulokowaniu potężnej inwestycji w Polsce wydawała się wręcz naturalna.

„Chociaż prowadzimy działalność nad Wisłą od 1996 roku, to jednak dotychczas dysponowaliśmy tutaj jedynie małym biurem sprzedaży. Doceniliśmy jednak olbrzymie walory Polski – dostępność wielu utalentowanych pracowników wywodzących się ze wspaniałych uczelni, wzorową etykę pracy, doskonałe skomunikowanie jej stolicy z całym światem” – tłumaczył Bob Leenen.

Obecnie MSA zatrudnia w Polsce około 220 osób, jednak przedstawiciele firmy deklarują chęć powiększenia personelu już w najbliższych miesiącach. W warszawskim hubie biznesowym rozwijane będą bowiem takie działy, jak: finanse i księgowość, IT, zakupy, logistyka, marketing, obsługa klienta i sprzedaż.

„Inwestycja w Warszawie centralizuje szeroki zakres funkcji, które wspierają nasze cele oraz wizję rozwoju w całym regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód i Afryka): bycie wydajnym, elastycznym i nastawionym na wzrost. To globalne centrum usług biznesowych jest kluczowym filarem naszej strategii realizacji tej koncepcji” – dodał Bob Leenen.

Warszawskie centrum jest drugą co do wielkości tego typu inwestycją MSA na świecie. Największe znajduje się w siedzibie firmy w Pensylwanii w USA. Z kolei klientów z regionu Azji i Pacyfiku obsługuje centrum w Kuala Lumpur, zatrudniające ok. 60 pracowników.

„Podstawę sukcesu w ponad stuletniej historii naszej marki stanowi otwartość na indywidualność. Jeśli któryś z pracowników przedstawi przełomowy pomysł, to ma do dyspozycji platformę, dzięki której może zmobilizować olbrzymie zasoby światowej firmy, aby go zrealizować” – podkreślała Glennis Williams, wiceprezeska MSA Safety Inc.

Założona w 1914 roku MSA Safety Incorporated jest światowym liderem w rozwoju, produkcji i dostawie produktów bezpieczeństwa, które chronią ludzi i infrastrukturę obiektów. Oferta MSA to połączenie elektroniki, systemów mechanicznych i zaawansowanych materiałów w celu ochrony użytkowników przed sytuacjami niebezpiecznymi lub zagrażającymi życiu.

„W ciągu ostatnich 109 lat przebyliśmy długą drogę. MSA zostało założone przez Johna Ryana i George’a Deike’a — młodych inżynierów, którzy wraz z Thomasem Edisonem stworzyli pierwszą elektryczną lampę górniczą, która wpłynęła na poprawę bezpieczeństwa w kopalniach. Dziś, z kapitalizacją rynkową wynoszącą ponad 5 mld dolarów, jesteśmy marką rozpoznawalną na całym świecie i wyznaczającą najwyższe, światowe standardy” – podkreślał Bob Leenen.

Kompleksowa linia produktów firmy jest wykorzystywana na całym świecie w wielu sektorach, w tym w przemyśle naftowym, gazowym i petrochemicznym, w straży pożarnej, przemyśle budowlanym, górnictwie czy wojsku.

MSA Safety zajmuje wiodącą pozycję na globalnym rynku w takich kategoriach produktów jak: przenośna detekcja gazu i technologia czujników, sprzęt chroniący przed upadkiem z wysokości, odzież ochronna dla strażaków czy stacjonarne systemy wykrywania płomieni. Produkowany w 17 krajach sprzęt ratujący zdrowie i życie jest sprzedawany na 120 rynkach na niemal wszystkich kontynentach.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo