VeloKomfort - VeloBank w partnerstwie z PGNiG Obrót Detaliczny pomoże wyrównać klientom rachunki za gaz

16.01.2023, 13:07aktualizacja: 17.01.2023, 10:03

VeloBank
Na mocy umowy zawartej pomiędzy VeloBank i PGNiG Obrót Detaliczny, klienci obu instytucji mogą korzystać z nowej oferty darmowego kredytu VeloKomfort. Umożliwia on wyrównanie opłat za gaz do stałego poziomu w ciągu roku, co jest szczególnie ważne dla zarządzania budżetem domowym w sezonie grzewczym. Nawiązanie współpracy z PGNiG Obrót Detaliczny jest elementem realizacji strategii rozwoju portfolio produktowego VeloBanku w oparciu o partnerstwa biznesowe i tworzenie dzięki nim dodatkowej wartości dla klientów.

„Porozumienie z PGNiG Obrót Detaliczny to ważny krok w realizacji naszej strategii, w której stawiamy mocny akcent na partnerstwa, przynoszące naszym klientom unikatowe korzyści. To dla nas ważne, że pierwszy tego typu projekt wdrożyliśmy właśnie we współpracy z firmą obsługującą miliony gospodarstw domowych w Polsce. Dzięki niemu zaproponowaliśmy klientom obu instytucji rozwiązanie, które będzie odpowiedzią na ich aktualne oraz bardzo realne potrzeby. Będzie to swoistego rodzaju subskrypcja, czyli coraz popularniejszy model finansowania podstawowych, codziennych usług” – mówi Adam Marciniak, wiceprezes zarządu, p.o. prezesa zarządu VeloBank. „Jako VeloBank chcemy kontynuować rozwój produktów i usług, które dadzą naszym klientom realne korzyści i ułatwią korzystanie z usług finansowych, w tym tak podstawowych jak regulowanie bieżących rachunków” – dodaje.

Oferowane rozwiązanie ma charakter unikatowy na rynku i jest także elementem rozwoju działań PGNiG Obrót Detaliczny w zakresie współpracy z podmiotami sektora finansowego, mającej na celu promowanie rozwiązań wokół kompleksowej oferty energetycznej dla domu.

Komfort przewidywalności

Zimowe rachunki potrafią być dużym wyzwaniem dla portfela wielu gospodarstw domowych. Z pomocą przychodzi nowy, darmowy kredyt VeloKomfort. Dzięki współpracy partnerskiej VeloBanku z największym dostawcą gazu w Polsce – PGNiG Obrót Detaliczny, klienci obu firm mogą równomiernie rozłożyć swoje płatności za gaz w ciągu roku, płacąc co miesiąc stałą kwotę, bez wahań pomiędzy sezonem zimowym i letnim. VeloKomfort pomaga utrzymać równowagę finansową dzięki rozłożeniu płatności za gaz równomiernie na cały rok. To również wygoda, bo płatność faktury za gaz będzie wykonywana automatycznie w terminie jej płatności.

VeloKomfort to darmowy kredyt w VeloBanku, z którego finansowane są rachunki klienta za gaz od PGNiG Obrót Detaliczny za 12 miesięcy. Z konta osoby korzystającej z tej opcji bank co miesiąc pobierze ustaloną stałą kwotę. Ostatnia spłata będzie ratą wyrównawczą. Kwotę kredytu oraz wysokość stałej miesięcznej spłaty VeloBank ustali m.in. na podstawie faktur za gaz z ostatnich 12 miesięcy.

Na koniec trwania umowy darmowego kredytu VeloKomfort bank porówna wysokość zapłaconych faktur z pobranymi w trakcie okresu kredytowania stałymi spłatami i sprawdzi, czy pojawiła się różnica w postaci nadpłaty lub niedopłaty. W przypadku osób, które będą chciały skorzystać z kredytu w kolejnym roku, ewentualna różnica może zostać uwzględniona w umowie na kolejny okres. To będzie jednak zależało od dostępności i warunków kredytu w kolejnym roku, a także od zdolności kredytowej klienta.

Kto będzie mógł skorzystać?

Z usługi VeloKomfort mogą skorzystać pełnoletnie osoby fizyczne, mieszkające w Polsce i będące klientem PGNiG Obrót Detaliczny od co najmniej roku oraz posiadające rachunek osobisty w VeloBanku. Oferta jest dostępna w bankowości internetowej i mobilnej. Całkowita kwota darmowego kredytu VeloKomfort może wynieść maksymalnie 6500 zł. Przyznanie finansowania jest uzależnione m.in. od weryfikacji zdolności kredytowej klienta i wyrażenia przez niego niezbędnych zgód na przetwarzanie danych. Chętni do skorzystania z oferty VeloKomfort nie będą mogli mieć również zaległości w płatnościach za faktury za gaz i powinny posiadać zawartą wyłącznie jedną umowę na dostawę gazu z PGNiG Obrót Detaliczny.

Darmowy kredyt VeloKomfort:

oprocentowanie kredytu - 0%,

prowizja za udzielenie kredytu - 0 zł,

dodatkowe koszty związane z kredytem - 0 zł,

okres kredytowania - 12 miesięcy,

RRSO - 0%,

maksymalna całkowita kwota kredytu - 6500 zł.

Warunki skorzystania z oferty:

jest skierowana do klientów PGNiG Obrót Detaliczny (od co najmniej 12 miesięcy),

brak zaległości w płatności faktur PGNiG Obrót Detaliczny,

posiadanie tylko jednej umowy z PGNiG Obrót Detaliczny na dostawę gazu niezwiązanej z działalnością gospodarczą ani zawodową,

dla osób fizycznych, mających ukończone 18 lat i pełną zdolność do czynności prawnych

zamieszkanie w Polsce,

posiadanie lub zawarcie umowy rachunku osobistego w VeloBanku oraz umowy o kanały zdalne (bankowość internetowa lub mobilna),

pozytywna weryfikacja zdolności kredytowej klienta przez bank,

wyrażenie niezbędnych zgód - na pozyskanie przez bank od PGNiG Obrót Detaliczny i przekazanie przez PGNiG Obrót Detaliczny bankowi danych niezbędnych do przygotowania oferty i realizacji płatności do PGNiG Obrót Detaliczny w trakcie trwania umowy kredytu, w tym danych o wysokości faktur za gaz, oraz zwolnienie VeloBanku z tajemnicy bankowej względem PGNiG Obrót Detaliczny.

Link do oferty VeloKomfort: https://www.velobank.pl/klienci-indywidualni/kredyty/velokomfort.html.

Informacja prawna:

Z oferty kredytu odnawialnego VeloKomfort można skorzystać do 31 stycznia 2023 r. Oferta dostępna jest za pośrednictwem strony internetowej Banku oraz w bankowości internetowej lub mobilnej.

W okresie kredytowania klient zobowiązany będzie do dokonywania stałych spłat. Wpłacane przez klienta stałe spłaty będą przeznaczane na odnowienie wykorzystanego kredytu lub na opłacenie faktur za gaz. W przypadku wystąpienia niedopłaty na koniec okresu kredytowania klient zobowiązany będzie do zapłaty ostatniej spłaty, której kwota może się różnić od stałych spłat. Środki z kredytu wykorzystywane są w przypadku, gdy stałe spłaty nie są wystarczające na pokrycie danej faktury za gaz. W efekcie kwota przyznanego kredytu będzie niższa niż suma zapewnionych przez klienta wpłat.

Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 0%, całkowita kwota kredytu odnawialnego 3 980 zł, całkowita kwota do zapłaty 3 980 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu 0 zł (w tym: prowizja 0 zł, odsetki 0 zł, opłata za prowadzenie konta w okresie kredytowania 0 zł), okres kredytowania 12 miesięcy. Kalkulacja została wykonana na dzień 09.01.2023 r. na reprezentatywnym przykładzie, przy założeniu, że kredyt jest w pełni wykorzystany.

Prowadzenie konta osobistego jest bezpłatne w okresie kredytowania bez względu na posiadany przez klienta rodzaj konta.

Udzielenie i wysokość kredytu VeloKomfort uzależnione są od wyniku badania i oceny zdolności kredytowej klienta.

Szczegóły oferty, w tym „Regulamin Kredytu Odnawialnego VeloKomfort” dostępne są na www.velobank.pl i w placówkach banku.

W materiale bank posługuje się nazwami handlowymi. Konto osobiste to prowadzenie rachunku płatniczego, natomiast bankowość internetowa i bankowość mobilna to usługi bankowości elektronicznej.

Informacja nt. ryzyka:

Jeśli w trakcie trwania kredytu VeloKomfort zwiększy się wysokość faktur klienta w PGNiG OD względem prognoz opracowanych przez Bank (w wyniku zdarzeń, których Bank nie mógł przewidzieć na etapie przygotowania oferty kredytu), może to spowodować skrócenie okresu kredytowania i w rezultacie konieczność dalszego, samodzielnego opłacania przez klienta kolejnych faktur za gaz.

Bank - VeloBank S.A. z siedzibą w Warszawie, pod adresem Rondo Ignacego Daszyńskiego 2 C, 00-843 Warszawa, KRS, 0000991173, NIP 7011105189, REGON 523075467, kapitał zakładowy 25.000.000,00 zł (opłacony w całości).

PGNIG OD - PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, przy ul. Jana Kazimierza 3, 01 – 248 Warszawa, KRS: 0000488778, NIP: 5272706082.

Źródło informacji: VeloBank

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE