Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Strzegomski samorząd współfinansował zakup ambulansu sanitarnego wraz z nowoczesnym sprzętem medycznym w wysokości 130 tys. zł. Starostwo Powiatowe w Świdnicy dołożyło ze swojego budżetu kwotę 260 tys. zł, zaś Powiatowe Pogotowie Ratunkowe w Świdnicy – blisko 270 tys. zł. Całość zakupu nowego ambulansu wyniosła ok. 660 tys. zł.
Karetka jest przeznaczona do pracy zespołu podstawowego w Podstacji Wyjazdowej Pogotowia w Strzegomiu, który – co warto podkreślić - jest świetnie przygotowany do udzielania natychmiastowej pomocy.
- Dziękujemy wszystkim osobom i instytucjom, dzięki którym udało się zakupić ten ambulans dla naszych mieszkańców – podkreślają władze Strzegomia.
Wśród gości poniedziałkowej uroczystości byli m.in.: Piotr Fedorowicz - starosta świdnicki, Alicja Synowska – członek zarządu powiatu świdnickiego, Grzegorz Kloc – dyrektor szpitala „Latawiec” w Świdnicy, Małgorzata Jurkowska – dyrektor Powiatowego Pogotowia
Ratunkowego w Świdnicy, Ireneusz Skawina – dyrektor Sanepidu w Świdnicy, radni Rady Powiatu Świdnickiego wchodzący w skład Rady Społecznej SPZOZ Powiatowego Pogotowia Ratunkowego w Świdnicy, radni Rady Miejskiej w Strzegomiu oraz personel medyczny karetki.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 24.01.2023, 14:09 |
Źródło informacji | UM Strzegom |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Od PRL-owskiej zapiekanki po Instagram Reels. Jak pieczarka stała się kulinarną ikoną
Jeszcze dekadę temu pieczarka kojarzyła się głównie z dodatkiem do pizzy, nadzieniem do krokieta lub obowiązkowym składnikiem sosu do schabowego. Dziś wraca z rozmachem. Znajdujemy ją w daniach wegańskich, streetfoodowych wrapach i eleganckich przystawkach. Jest na talerzach, na stories i w feedach kulinarnych influencerów.- 16.09.2025, 09:44
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: HOPSCOTCH
-
Image
Konferencja prasowa SGH PAP
Termin: 12.09.2025, godz. 09:30- 12.09.2025, 14:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: SGH
-
Image
Glejaki najczęściej występującymi i najbardziej agresywnymi nowotworami mózgu w Polsce. Nowy raport Krajowego Rejestru Nowotworów
Każdego roku 322 tyś. osób na świecie słyszy diagnozę nowotwór mózgu, w Polsce choroba dotyka nawet 2375 osób rocznie, z czego najczęściej rozpoznawalnym typem morfologicznym są glejaki (75% co daje 1783 pacjentów rocznie). Wskaźnik 5-letniego przeżycia pacjentów z glejakami w Polsce w latach 2010-2024 wynosił 28,2%, co jest jednym z niższych wyników w Europie. Zachorowalność na nowotwory mózgu rośnie po 30. roku życia osiągając maksimum w ósmej dekadzie życia i to mężczyźni chorują częściej niż kobiety. Takie wnioski płyną z najnowszego raportu pt. „Nowotwory złośliwe mózgu - analiza epidemiologiczna” opublikowanego z początkiem września 2025 przez Krajowy Rejestr Nowotworów, działający przy Narodowym Instytucie Onkologii - Państwowym Instytucie Badawczym.- 11.09.2025, 12:53
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Rejestr Nowotworów
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ