Bieruń: Miasto ma własny podcast

24.01.2023, 14:12aktualizacja: 24.01.2023, 14:13

Fot. UG Bieruń
Bieruń ma własny podcast! Chodzi o cykl internetowych audycji pod nazwą „Zakochaj się w Bieruniu”. Premierowy odcinek opowiada o Walencinku, bo tak pieszczotliwie mieszkańcy Bierunia określają zabytkowy drewniany kościółek z XVII wieku. Gdzie można odsłuchać podcastu? Kto będzie jego gościem? I jakie tematy zostaną w nim poruszone?

Bieruńskie audycje

„Zakochaj się w Bieruniu – rozmowy, reportaże i wydarzenia, które dzieją się blisko Ciebie”. Tym hasłem Bieruń promuje cykl swoich podcastów, czyli internetowych audycji o mieście.

- Jesteśmy jednym z pierwszych miast, jakie zdecydowało się na tak nowoczesne rozwiązanie, jakim jest uruchomienie podcastu – mówi burmistrz Bierunia, Krystian Grzesica. – Z jednej strony mogłoby się wydawać, że to pomysł skierowany do młodych ludzi, ale z drugiej pamiętajmy, że podcasty nawiązują do klimatu dawnych audycji radiowych.  Zatem miłośnicy radia w starym dobrym stylu, także znajdą tu coś dla siebie.

Pytanie brzmi - czym są podcasty?

Podcast, czyli co?

- Podcasty to internetowe audycje, których można słuchać zawsze i wszędzie – wyjaśnia Agnieszka Kijas, rzeczniczka Urzędu Miejskiego w Bieruniu. – W ostatnim czasie cieszą się rosnącą popularnością, ponieważ nie są  aż tak angażujące jak książka czy film. Odcinki można włączyć przy okazji wykonywania innych czynności, na przykład podczas jazdy samochodem, ćwiczeń, a nawet w trakcie gotowania czy sprzątania.

Obsługa podcastu nie jest skomplikowana. Wystarczy zalogować się na jednej z dwóch aplikacji.

- Aktualnie podcast „Zakochaj się w Bieruniu” dostępny jest na trzech platformach streamingowych: najpopularniejszej, jaką jest Spotify, na Radio Public oraz na platformie Anchor – wyjaśnia Kijas - Wkrótce ten wachlarz ma się rozszerzyć.

Pierwszy odcinek jest już dostępny w sieci i opowiada o… Walencinku.

Złote płatki

Każdy bierunianin, a może raczej bieruniok, wie, co oznacza nazwa Walencinek.

Tak pieszczotliwie określane jest Sanktuarium św. Walentego w Bieruniu.

- Walencinek to jeden z najstarszych drewnianych kościółków na Śląsku, do którego każdego roku przybywają rzesze pielgrzymów i turystów. Trawiły go dwa pożary, ale kościół ocalał. Głównie dzięki pomocy strażaków i mieszkańców – mówi Kijas.

W pierwszym odcinku podcastu „Zakochaj się w Bieruniu” tajemnice Walencinka zdradzą: Jerzy Barcik – znawca dziejów Bierunia –  oraz Łukasz Odelga, który choć pełni wiele funkcji w mieście i powiecie, tym razem wypowie się, jako koordynator prac renowacyjnych, jakie od kilku lat toczą się wokół Walencinka.

W premierowym odcinku „Zakochaj się w Bieruniu” usłyszymy o  tajemniczych malowidłach za ołtarzem, o uzdrowionej dziewczynce, skradzionym obrazie i o tym, jak na przestrzeni ostatnich lat zmienił się Walencinek.

Jedną z ciekawostek będzie archiwalny list ze zbiorów rodziny Łukasza Odelgi. Napisał go świętej pamięci proboszcz - Jan Trocha - do przebywającego w Niemczech mieszkańca Bierunia – Helmuta Pogandera.

Tematem korespondencji było malarskie złoto, czyli  płatki, które miały zostać użyte do renowacji ołtarza. Fragment tego listu został odczytany na antenie.

Link do podcastu: https://tiny.pl/wpn5c

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE