Polityka i społeczeństwo

MS: współpraca w ściganiu rosyjskich zbrodni wojennych – spotkanie Ministra Zbigniewa Ziobro z Ministrem ds. Bezpieczeństwa Wielkiej Brytanii (komunikat)

02.02.2023, 17:41aktualizacja: 02.02.2023, 17:42

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Współdziałanie w ściganiu rosyjskich zbrodni wojennych popełnianych na Ukrainie i współpraca w sprawach karnych – to główne tematy dzisiejszego (2 lutego br.) spotkania Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro z Ministrem ds. Bezpieczeństwa Wielkiej Brytanii Tomem Tugendhatem.

Jak podkreślił minister Zbigniew Ziobro, brutalna rosyjska agresja na Ukrainę to także atak na cały porządek międzynarodowy. Sposób reakcji poszczególnych krajów jest testem wiarygodności i przywiązania do podstawowych wartości. Takich jak wolność i demokracja. Polska konsekwentnie wspiera Ukrainę od początku wojny.

Ministrowie rozmawiali m.in. o gromadzeniu dowodów przestępstw popełnionych w związku z rosyjską agresją. Mówiono też o postępach prowadzonego z polskiej inicjatywy śledztwa z udziałem m.in. prokuratora Międzynarodowego Trybunału Karnego w Hadze.

Zdobywanie sojuszników

Minister Zbigniew Ziobro zaproponował ścisłą koordynację stanowisk w sprawie poparcia dla przedstawionego przez Ukrainę pomysłu powołania międzynarodowego trybunału do osądzenia zbrodni agresji. Stanęliby przed nim rosyjscy decydenci, którzy ponoszą odpowiedzialność za atak na Ukrainę i popełniane tam zbrodnie.

- Nasza współpraca ułatwi zdobywanie kolejnych sojuszników popierających takie rozwiązanie – powiedział minister Zbigniew Ziobro.

Minister Tom Tugendhat podzielił przedstawione stanowisko i wyraził wolę takiej współpracy.

– W ostatnich miesiącach przybywa państw, które zgłaszają poparcie dla tej idei. Podstawowym pytaniem jest to, czy te deklaracje zostaną wcielone w życie i międzynarodowy sąd uda się powołać – zaznaczył uczestniczący w spotkaniu wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta.

Skuteczne działania polskiej prokuratury

Minister Tugendhat dziękował za wyjątkową pomoc dla ukraińskich uchodźców w Polsce. Wysłuchał też informacji o postępach śledztwa podjętego dzięki błyskawicznej decyzji Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro. Już w lutym 2022 r., tuż po napaści Rosji na Ukrainę, utworzono specjalny zespół śledczy. W jego prace zaangażowały się Ukraina, Polska i Litwa. W kolejnych miesiącach do zespołu dołączyły Łotwa, Estonia, Słowacja, Rumunia, a także Prokurator Międzynarodowego Trybunału Karnego.

W ramach śledztwa przesłuchano już ponad 1400 świadków (m.in. żołnierzy ukraińskich hospitalizowanych na terenie Polski). Prokuratura zebrała dowody wielu zbrodni Rosjan, w tym mordowania ludności cywilnej, m.in. w Buczy i przymusowego wysiedlania Ukraińców.

Ustawa o współpracy w sprawach karnych

Przedstawiciele Wielkie Brytanii wyrazili też zadowolenie z przyjęcia przez polski rząd projektu ustawy dotyczącej współpracy w sprawach karnych z Wielką Brytanią. Projekt powstał w Ministerstwie Sprawiedliwości. Chodzi o sprecyzowanie zasad ekstradycji obywateli polskich do Wielkiej Brytanii po wyjściu tego państwa z Unii Europejskiej.

UWAGA: Komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ mja/ godl/

Data publikacji 02.02.2023, 17:41