Piotrków: Naukowa wystawa w Mediatece otwarta

05.02.2023, 06:28aktualizacja: 05.02.2023, 06:28

Fot. UM Piotrków
W Mediatece 800-lecia odbyło się uroczyste otwarcie wystawy Miniphänomenta, czyli minicentrum nauki do samodzielnego eksperymentowania. W wydarzeniu wzięły udział dzieci z bibliotecznego Klubu Małego Odkrywcy, wraz z rodzicami.

Miniphänomenta jest wystawą naukową do samodzielnego odkrywania, poświęconą zjawiskom fizycznym. Stworzona została przez prof. Lutza Fiessera. Jej budową i udostępnianiem w Polsce zajął się Łódzki Uniwersytet Dziecięcy Politechniki Łódzkiej, partner regionalny Centrum Nauki Kopernik w zakresie Klubów Młodego Odkrywcy. Nawiązanie współpracy przez KMO „Kot w okularach” pozwoliło, aby wystawa znalazła się w MBP i została udostępniona wszystkim szkołom i osobom prywatnym z regionu łódzkiego.

- Do tej pory wystawa była wypożyczana jedynie pojedynczym placówkom szkolnym. Tym bardziej się cieszymy, że możemy ją pokazać piotrkowskim dzieciom i ich opiekunom. Wystawa wymaga samodzielnego odkrywania. Nie ma instrukcji. Każde zadanie wykonywane jest samodzielnie. Jej założeniem jest brak podpowiedzi ze strony animatorów - mówią pracownicy MBP.

Wystawa czynna będzie do 15 lutego. Do wspólnego odkrywania i eksperymentowania zapraszamy zarówno grupy szkolne (zapisy pod numerem 502 419 334), jak i indywidualnych odwiedzających. Wstęp bezpłatny.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 05.02.2023, 06:28