Polityka i społeczeństwo

MS: Hołd dla generała „Nila” (komunikat)

24.02.2023, 16:09aktualizacja: 24.02.2023, 16:14

Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro i wiceminister Sebastian Kaleta oddali dziś (24 lutego br.) hołd zamordowanemu przez komunistycznych oprawców gen. Augustowi Emilowi Fieldorfowi ps. „Nil”. Złożyli wieniec przed tablicą upamiętniającą bohaterów zabitych w okresie PRL w areszcie przy ul. Rakowieckiej w Warszawie.

Dziś w dawnym areszcie mieści się Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL. Na murze więzienia widnieje portret generała „Nila” - dowódcy Kedywu Komendy Głównej Armii Krajowej.

Walka o Niepodległą

Gen. August Emil Fieldorf „Nil” urodził się 20 marca 1895 w Krakowie. Jako dziewiętnastolatek wstąpił do Legionów Piłsudskiego. Razem z 1. pułkiem piechoty przeszedł cały szlak bojowy Legionów. W wojnie z bolszewikami bronił niepodległości, dopiero co odzyskanej przez Polskę po 123 latach zaborów. Gdy walki się zakończyły, postanowił pozostać w armii. Służył w Wojsku Polskim przez cały okres międzywojenny, zdobywając kolejne stopnie oficerskie. W chwili niemieckiej napaści na Polskę był dowódcą 51 pułku piechoty w stopniu podpułkownika.

Na czele Kedywu

Po klęsce w kampanii wrześniowej trafił na Węgry, następnie do Francji, a w końcu do Anglii. Stąd został wysłany z powrotem do kraju, aby włączyć się w konspiracyjną walkę z niemieckim okupantem. W 1942 roku przyjął pseudonim „Nil”. Stanął na czele Kedywu, specjalnej jednostki Armii Krajowej, której zadaniem było przeprowadzanie akcji sabotażowo-dywersyjnych. To podwładni „Nila” w trakcie brawurowej akcji wykonali wydany przez Polskie Państwo Podziemne wyrok śmierci na kacie Warszawy, Franzu Kutscherze.

Kolejną misją Fieldorfa było zbudowanie elitarnej konspiracyjnej organizacji „Niepodległość” (kryptonim „Nie”). Miała rozpocząć działalność na polskich terenach opanowywanych przez Armię Czerwoną po wycofaniu się wojsk niemieckich. Po upadku Powstania Warszawskiego wyznaczono „Nila” na zastępcę dowódcy AK, generała Leopolda Okulickiego „Niedźwiadka”. Został wówczas mianowany generałem. Aresztowany przez sowietów wiosną 1945 roku, chociaż nierozpoznany, został wywieziony do łagrów na Ural.

Skazany na śmierć

Po powrocie do Polski w październiku 1947 r. generał ujawnił swoją tożsamość. Aresztowano go pod koniec 1950 r., a po sfingowanym procesie skazano na karę śmierci. Ten zbrodniczy wyrok wykonano 24 lutego 1953 r. w więzieniu na Rakowieckiej. Bohater, który poświęcił życie obronie niepodległej Polski, został zamordowany przez zdrajców narodu polskiego.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ dki/

Data publikacji 24.02.2023, 16:09