Polityka i społeczeństwo

MS: otwarcie nowej siedziby Sądu Rejonowego w Płocku (komunikat)

27.02.2023, 16:19aktualizacja: 27.02.2023, 16:21

- Ministerstwo Sprawiedliwości informuje:

Wiceminister sprawiedliwości Katarzyna Frydrych wzięła dziś (27 lutego 2023 r.) udział w uroczystym otwarciu nowej siedziby Sądu Rejonowego w Płocku. W nowoczesnym i funkcjonalnym budynku sądu łatwiej będzie o usprawnienie postępowań. Mieszkańcy regionu będą mieć lepszy dostęp do wymiaru sprawiedliwości. To również lepsze warunki pracy dla kadr sądownictwa.

- W 2019 roku Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro podjął kluczową decyzję o kontynuowaniu budowy nowej siedziby Sądu Rejonowego w Płocku. To dzięki tej decyzji oraz wysiłkom wszystkich zaangażowanych w projekt osób, możemy uczestniczyć w dzisiejszej uroczystości - podkreśliła wiceminister Katarzyna Frydrych.

Zwróciła również uwagę, iż dzięki inwestycji poprawią się warunki pracy nie tylko Sądu Rejonowego, ale także Sądu Okręgowego w Płocku. Przez wiele lat ich siedziby znajdowały się w dawnym Pałacu Biskupim przy placu Gabriela Narutowicza.

Zabytkowy charakter budynku i jego położenie w najstarszej, objętej ścisłą ochroną konserwatorską części miasta, uniemożliwiały rozbudowę obiektu. Sytuacja lokalowa obu sądów była trudna, Sąd Rejonowy funkcjonował w czterech oddalonych od siebie lokalizacjach. Brakowało warunków do właściwej obsługi interesantów, prokuratorów, adwokatów, radców prawnych i notariuszy.

Nowy budynek Sądu Rejonowego w Płocku zapewni obywatelom sprawniejszą obsługę. Jest nowocześnie wyposażony i w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Znajduje się w nim 18 sal rozpraw. W „niebieskim pokoju” w przyjaznych warunkach przesłuchiwane będą dzieci i pokrzywdzeni występujący w roli świadka. Na pięciu kondygnacjach gmachu znajdą się również m.in. sala konferencyjna, miejsce na archiwum, pokoje socjalne dla pracowników oraz pomieszczenia dla policji sądowej. Łącznie powierzchnia użytkowa budynku liczy ponad 8 tys. metrów kwadratowych.

– Żeby pokazać skalę potrzeb sądu rejonowego, mogę powiedzieć, że teraz mamy miejsce na 7,5 km akt. Docelowo to będzie ok. 10 km akt –powiedział Jacek Leśniak, prezes Sądu Rejonowego w Płocku.

W uroczystości wziął też udział Mariusz Królikowski, prezes Sądu Okręgowego w Płocku i przedstawiciele lokalnych władz. Do powstania nowej siedziby Sądu Rejonowego przyczyniła się gmina Płock, która za symboliczną kwotę przekazała Skarbowi Państwa działkę pod inwestycję, a także prezydent miasta, który dokonał darowizny dodatkowej nieruchomości.

- Chcemy, by interesanci mogli korzystać z odpowiednio wyposażonego, dostępnego i przyjaznego sądu, a sędziowie i inni pracownicy sądowi pracowali w godnych warunkach. Jestem przekonana, że w nowej siedzibie cele te zostaną w pełni zrealizowane – podkreśliła wiceminister Frydrych.

kom/ kos/

Data publikacji 27.02.2023, 16:19