Polityka i społeczeństwo

MKiŚ: koła gospodyń wiejskich promują zdrową żywność z polskich lasów (komunikat)

01.03.2023, 16:30aktualizacja: 01.03.2023, 17:04

- Ministerstwo Klimatu i Środowiska informuje:

Edward Siarka wiceminister klimatu i środowiska 1 marca 2023 r. wziął udział w inauguracji II edycji ogólnopolskiego konkursu Lasów Państwowych "Natura od kuchni" skierowanego do kół gospodyń wiejskich. Granty w wysokości do 10 tys. zł trafią do organizacji, które przedstawią propozycje promowania lasów oraz żywności pochodzenia leśnego.

"Natura od kuchni" to jeden z programów, który przyczynia się do realizacji społecznej funkcji lasów i wspiera lokalną społeczność. Koła gospodyń wiejskich doskonale wypełniają misję kultywowania polskiej tradycji. Dzięki ich staraniom, wiedza o leśnych produktach ma szansę dotarcia do szerokiego społeczeństwa.

Jak zauważa Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Henryk Kowalczyk, koła gospodyń wiejskich wyznaczają nam drogę ku przyszłości z poszanowaniem folkloru i regionalnych zwyczajów.

Aby wziąć udział w konkursie, należy zaproponować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Mogą to być np. organizacja stoiska popularyzującego dary lasu albo przeprowadzenie warsztatów, czy konkursu kulinarnego. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności.

Sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Edward Siarka podkreśla, że w świecie, w którym postępuje globalizacja, programy takie, jak "Natura od kuchni" są szczególnie ważne i potrzebne, by nie zgubić tego, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju – tradycji.

"Atutem Polski są piękne lasy i wspaniałe bogactwo form korzystania z ich darów. Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością – promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego" – dodaje wiceminister.

Wnioski można składać w formie elektronicznej do 30 września 2023 r. Wszystkie niezbędne informacje – regulamin, przebieg i wyniki konkursu – będą na bieżąco umieszczane na stronie internetowej Centrum Informacyjnego Lasów Państwowych.

"Członkinie kół gospodyń wiejskich to niezwykle charyzmatyczne kobiety znające potrzeby lokalnych mieszkańców i zdeterminowane do działania na rzecz ich interesów. Wierzę, że dzięki ich wsparciu zdołamy upowszechnić wiedzę o leśnych kulinariach, a zarazem o przyrodzie i zrównoważonej gospodarce leśnej" – wyjaśnia Józef Kubica, dyrektor generalny Lasów Państwowych.

kom/ mick/

Data publikacji 01.03.2023, 16:30