Polityka i społeczeństwo

Ostatni tydzień głosowania w konkursie „Pomorskie Sztormy”

07.03.2023, 13:17aktualizacja: 07.03.2023, 13:23

Fot. UMWP
Do 14 marca można oddawać głosy w konkursie „Pomorskie Sztormy”, w ramach którego nagrodzone zostaną również wyróżniające się inicjatywy dofinansowane z Funduszy Europejskich. Szansę na „Europejski Sztorm" mają przedsięwzięcia, projekty i pomysły, które przynoszą korzyści nie tylko lokalnym społecznościom, ale przede wszystkim mieszkańcom całego Pomorza.

Projekty wsparte unijnymi funduszami rywalizują w dwóch kategoriach: Infrastruktura oraz Kapitał ludzki. W pierwszej z nich kapituła konkursu nominowała do finalnego głosowania pięć projektów. Są to:

• „Budowa węzłów integracyjnych w Rumi wraz z trasami dojazdowymi”, zrealizowany przez Gminę Miejską Rumia;
  • „Górki Zachodnie – rozbudowa portu jachtowego", autorstwa Miasta Gdańsk;
  • „Słońce źródłem pozyskiwania energii w gminach Chojnice, Brusy, Czersk, Karsin i Konarzyny”, którego beneficjentem jest Gmina Chojnice;
  • „Utworzenie w Gdańsku Centrum Kompetencji STOS (Smart and Transdisciplinary Knowledge Services) w zakresie infrastruktury B+R”, zrealizowany przez Politechnikę Gdańską;
  • „Poprawa jakości i dostępności w diagnostyce i terapii chorób cywilizacyjnych poprzez rozbudowę Szpitala Specjalistycznego im. F. Ceynowy w Wejherowie”, zgłoszony przez spółkę Szpitale Pomorskie.

Szansę na „Sztorm Europejski” w kategorii Kapitał Ludzki mają z kolei projekty:

• „Zwiększenie dostępności placówek wychowania przedszkolnego w Gminie Chmielno", zrealizowany przez Gminę Chmielno;
  • „Wzorcowe kształcenie zawodowe", autorstwa Powiatowego Cechu Rzemiosł Małych i Średnich Przedsiębiorstw;
  • „Pomorskie Żagle Wiedzy - kształtowanie kompetencji kluczowych uczniów poprzez edukację morską i żeglarską w Mieście i Gminie Sztum", zgłoszony przez Miasto i Gminę Sztum;
  • „Nowe miejsca opieki żłobkowej w Gminie Wicko", którego beneficjentem jest Gmina Wicko;
  • „Senio-RITA-Rehabilitacja, Integracja, Teleopieka i Asystentura dla seniorów, niepełnosprawnych, przewlekle chorych oraz ich opiekunów w powiecie bytowskim", zrealizowany przez Gminę Bytów.

Głosowanie na stronie internetowej www.pomorskiesztormy.pl już trwa; zakończy się 14 marca.

„Pomorskie Sztormy 2022" to plebiscyt Gazety Wyborczej Trójmiasto, współorganizowany z Urzędem Marszałkowskim Województwa Pomorskiego. Statuetki w tegorocznej edycji konkursu trafią w ręce osób, instytucji i firm, które w 2022 roku odniosły największe sukcesy w pomorskiej kulturze, sporcie, ekologii, kulinariach, urbanistyce, nauce i inicjatywach obywatelskich.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 07.03.2023, 13:17